Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Пасхальне послання митрополита Луцького і Волинського УПЦ КП МИХАЇЛА

Волинь-нова

Пасхальне послання митрополита Луцького і Волинського УПЦ КП МИХАЇЛА

Христос Воскрес! Дорогі брати і сестри!

Чого шукаєте Живого між мертвими?
Нема Його тут, Він воскрес.
Лк. 24, 5–6


         Радісним привітанням наповнює нас ця хвилююча новина, яку найперше від ангела почули жінки-мироносиці, прийшовши за юдейським звичаєм помазати миром тіло померлого Ісуса. «Підіть швидше, скажіть ученикам Його, що Він воскрес із мертвих…» І від печери Гробу Господнього рушили вони у світ, аби з кожним поділитися цією ангельською звісткою. Сьогодні православний світ святкує великий день Воскресіння Христового – як запоруку перемоги правди і світла, торжества життя над темними силами пекла і зла.



Ми віруємо, що Ісус Христос не тільки наш Божественний Учитель, Він – Бог усемогутній, Який силою Свого Божества воскрес із гробу. Воскресіння Христове – найбільше чудо, яке здійснив Господь у дні Свого земного подвигу.



         Першим словом воскреслого Ісуса Христа було – «Радуйтеся!» І це не тільки тому, що вірні побачили живим свого Вчителя, а й тому, що переможено смерть у людській природі. В особі воскреслого Спасителя людська природа визволилася від гріха і смерті. Ми повинні безмежно дякувати Богові за те, що Він Своїм воскресінням із мертвих утверджує в нас віру в наше безсмертя і в майбутнє блаженне життя.


         Воскресіння Христове відкрило нам шлях до всезагального воскресіння. Тілесна смерть стала тимчасовим явищем. Хресні страждання Ісуса Христа і Його воскресіння послужили підґрунтям зіслання Святого Духа і заснування Церкви. Як нам сьогодні не радіти і не дякувати Богові за Його велику й жертовну любов до нас, грішних! Адже любов Божа відродила нас для життя вічного.


         Великодня радість має бути в душі християнина завжди, але зберегти її може тільки чисте й непорочне серце. Духовна радість досягається ціною духовного подвигу. Та путь, якою вела нас свята Церква до світлого торжества Пасхи, є образом такого подвигу і сходження. У час Великого посту Церква закликала нас до покаяння в гріхах, до оновлення розуму й серця, повернення до свого Небесного Отця, до залишеної нами Отчої домівки. У дні Страсного тижня вона відкрила нам у хресних стражданнях і смерті безмірну любов Божу до грішної людини й тим нагадала нам, що людський рід може спастися тільки жертовною любов’ю. Радість Воскресіння Христового – завершення і наслідок цього подвигу.


         Воскресіння Христове є найсильнішим свідченням Божества Ісуса Христа, істинності Його вчення, спасенності Його смерті та величі Його благодатних дарів. Якщо Христос воістину воскрес із мертвих, то це означає, що Він – Син Божий, істинний Бог наш і Спаситель. Щоби звершити спасіння, Творець із великої Своєї любові приніс у жертву Самого Себе. Він перетерпів великі страждання, хресну смерть і воскрес на третій день. Тому для християн немає головнішої істини, як істина воскресіння Спасителя. У майбутньому всіх нас чекає загальне воскресіння. Після воскресіння Христа ті, що завершили земну путь у вірі й надії на Божу милість, не сходять до пекла, а йдуть до Царства Небесного, де нема ні скорботи, ні страждання, а вічне блаженне життя.


         Ми віруємо, що Ісус Христос не тільки наш Божественний Учитель, Він – Бог усемогутній, Який силою Свого Божества воскрес із гробу. Воскресіння Христове – найбільше чудо, яке здійснив Господь у дні Свого земного подвигу. Через тих, хто Його бачив, Він залишив свідчення істини Свого воскресіння. Бувши очевидцями, апостоли записали в Євангеліях і Посланнях про явлення воскреслого Христа, і радість бачення Його через Писання дійшла й до нас.


         Сьогодні українська держава та її народ переживають нелегкі часи. Порушуючи міжнародні угоди, війська Росії стоять на території суверенної України. Ми молимось і надіємося, що влада Росії схаменеться і зупинить агресію проти нашої країни. Воскреслий Господь у сьогоднішній складний для Вітчизни час нехай береже нас у єдності й любові, благословить миром весь український народ. Уся наша надія – на Всевишнього, особливо у ці Великодні свята, коли Син Божий Своїм воскресінням засвідчив перемогу добра над злом, правди над неправдою.

Telegram Channel