Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Пасхальне послання преосвященнішого НАФАНАЇЛА, єпископа Волинського і Луцького УПЦ МП

Волинь-нова

Пасхальне послання преосвященнішого НАФАНАЇЛА, єпископа Волинського і Луцького УПЦ МП

Всечесні пастирі, боголюбиві ченці та черниці, дорогі браття і сестри, любима у Господі вся волинська паства. Христос Воскрес!

Пасхальна ніч – світлосяйна ніч світлоносного дня, так співаємо ми сьогодні у Церкві. Нині все наповнилося світлом; небо і земля, і пекло – все освітлене, бо воістину Воскрес Христос. Воскресіння Христове є запорукою вічного життя і радості. Православні християни вірять у воскресіння Христа і Його Пречистої Плоті, і в цьому глибокий сенс нашої віри. Ми святкуємо смерті умертвіння. Життя живе, мертвого немає жодного у гробі – вигукує пасхальне Огласительне повчання. Все заповнює собою повторюваний без кінця чудовий переможний гімн: «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував».



Тільки б ми не розслабились, не склали зброю після перемоги. Велика наша Пасха, що дарує перемогу над смертю та гріхом, але нам належить ще продовжити двобій зі злом.



Але в нинішній час можна почути заперечення: як же Господь переміг смерть, адже люди все ще вмирають? Однак для нас, вмираючих у Христі, смерть є не похмурою безоднею, а народженням для нового життя і поверненням на свою батьківщину. Святитель Миколай Сербський пише: «Труна для нас вже не вічна тьма, а лише врата, у яких очікують нас світлі ангели Божі. Для всіх сповнених любові до прекрасного і людинолюбного Господа труна стає просто останньою перепоною, переступивши яку, вони виявляться у присутності Божій». Тому славний апостол Павло вигукує: «Для мене життя Христос, а смерть – придбання» (Флп. 1.21).
Цей же святий на заперечення, як же Воскреслий Господь переміг гріх, адже люди все ще грішать, відповідає: «Воістину Господь переміг гріх. Христос переміг гріх Своєю чистотою і безгрішним життям на землі, стражданнями на хресті, і зрештою увінчав все ті перемоги Своїм славним воскресінням. Христос став ліками від гріха. Заражений гріхом вилікується тільки Христом. Хто не хоче грішити, може здійснити своє бажання тільки за допомогою Христовою... Якщо люди і понині грішать, і гинуть у гріхах, це не означає, що Христос не переміг гріх; а означає тільки те, що люди не вживають єдиних ліків від своєї смертельної хвороби; значить, Христос як ліки ще недостатньо їм відомий; або, якщо і відомий, вони все-таки з яких-небудь причин не беруть Його».
З любові до людей Господь заповідав: «Хто тіло Моє споживає та кров Мою п'є, той в Мені перебуває, і Я в ньому. Як послав Мене живий Отець, і Я живу Отцем, так і той, хто Мене прийме, житиме Мною»(Ін. 6.56-57). Ніхто не може пізнати істинного Бога, окрім як через воскреслого Господа Іісуса Христа; і ніхто не може пізнати істинну людину, крім як через єдиного Спасителя Бога.
Хто у Христі – нове творіння. Ця новизна – і духовне, і наше особисте переживання. Вона робить іншими нас, змінює все у цьому світі. Життя Христове, як казав апостол Павло: «Явилось у смертній плоті нашій». І ми святкуємо у пасхальну ніч можливість змінити все наше життя. Тільки б ми не розслабились, не склали зброю після перемоги. Велика наша Пасха, що дарує перемогу над смертю та гріхом, але нам належить ще продовжити двобій зі злом.
Всі, хто вкусив сьогодні Великодньої благодаті, призиваються стати святими, тими, хто у радості Пасхи перебуває вічно. Якщо ми не завжди можемо утримати цю радість, наші прагнення мають бути скеровані до джерела радості – до Христа Воскреслого.Вітаю дорогу волинську паству з Торжеством Воскресіння Христового, бажаю радості і Богоугодного життя у спасительному для нас Православ’ї.


Христос Воскрес!
Воістину Воскрес!

Telegram Channel