Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

Україна може втратити до 30% урожаю плодових через заморозки

Найбільше квітучі плодові постраждають у західних і північних областях

Через різке зниження температури Україна може втратити 30% урожаю плодових. Про це повідомила керівник агрометеорологічного відділу Укргідрометцентру Тетяна Адаменко, пише Тиждень.



Озимим культурам нічого не загрожує, навпаки, опади поповнили запаси вологи.



"Найбільш несприятливі погодні умови для плодових. Цього року раннє масове цвітіння абрикосу, ранніх сортів вишень, груш, почалося практично по всій території України й інтенсивні заморозки, зниження температури до -1,-4 пошкодили плодові. Втрати складуть 30% - однозначно. Квітучі плодові найбільше постраждають в західних і північних областях", - сказала Адаменко.


За її словами, озимим культурам нічого не загрожує, навпаки, опади поповнили запаси вологи.


Зазначається, що можливі деякі пошкодження у ранніх ярих зернових, але вони не будуть значними, враховуючи стійкість цих культур до заморозків.


"Що стосується ранніх посівів соняшнику, кукурудзи, їх посіяли мало, сходжень ще немає, пошкоджень також не буде", - додала керівник агрометеорологічного відділу.


За словами Адаменко, коли циклони після 23 квітня залишатимуть Україну, все ще збережуться холодні процеси. Потепління прогнозується з 26 квітня до +13 + 15, можливо до +20.


Як повідомлялося, по всій Україні 18-22 квітня у зв’язку з вторгненням арктичного повітря очікується холодна погода із заморозками. Зокрема, вночі прогнозують заморозки у повітрі 0-5°, на поверхні грунту 3-8°, температура вдень 2-9° тепла. У південних, східних та більшості центральних областей дощ з мокрим снігом, місцями сильні опади, пориви вітру 15-22 м/с.

Telegram Channel