Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

У Києві почнеться масова українізація

Депутати підтримали законопроект, згідно з яким усі вивіски, афіші, меню та навіть обслуговування у громадських закладах будуть українською мовою

Київрада у першому читанні проголосувала за проект рішення про застосування української мови у сфері обслуговування в столиці, передає ТСН.


За відповідний проект, ініціатором подання якого є депутат Юрій Сиротюк, проголосував 91 депутат..



За відповідний проект, ініціатором подання якого є депутат Юрій Сиротюк, проголосував 91 депутат..



"Проект рішення покликаний чітко окреслити, що всі послуги в сфері обслуговування в столиці — спілкування з клієнтами, меню в закладах громадського харчування тощо, першочергово повинно здійснюватися українською мовою. Переходити на іноземну мову варто лише тоді, коли клієнт сам про це попросить. Це рішення носитиме рекомендаційний характер і покликане відновити історичну справедливість щодо нашої мови, яка століттями пригнічувалася", - наголосив він.


Окрім цього документом пропонується встановити, що в Києві всі рекламні оголошення, вивіски, плакати, афіші, повідомлення та інші форми аудіо- та візуальної реклами мають бути написані українською або іншою мовою з обов'язковим перекладом чи транслітерацією.


Своєю чергою Сиротюк у коментарі ТСН.ua зауважив, що наразі прогнозується найбільша кількість проблем з вивісками, "вірніше, з товарними знаками".


"Зареєстровані міжнародні товарні знаки не транслітеруються, все інше перекладається", - пояснив він, додавши, що протягом двох тижнів кожен має право внести правки до проекту рішення. 

Telegram Channel