Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Кожен регіон повинен продемонструвати свої переваги»

Волинь-нова

«Кожен регіон повинен продемонструвати свої переваги»

Таку головну передумову для приходу інвестора назвав посол Канади в Україні Роман Ващук

Роксолана ВИШНЕВИЧ


Розмова відбулася за участю народного обранця Ігоря Гузя, його помічника–консультанта Марини Хромих та депутатів Волинської обласної ради Валерія Курстака й Алли Лісової.
Пан посол із захопленням сприйняв інформацію про наш край, сказав, що знає про прекрасні Шацькі озера, й нещодавно був у Луцьку. Повідомив, що його родові корені — в Івано-Франківській та Тернопільській областях.



Великий інтерес виявив пан посол до фестивалю «Бандерштат», який проводиться в Луцьку. Цьогоріч він пройде під тематичним знаменом «Україна — країна можливостей», аби молоде покоління переконалося, що тут є перспективи і не варто шукати щастя десь далеко.



Конструктивна дискусія виникла навколо питання про особливість Волині, яка межує з Польщею і Білоруссю, що дає їй як плюси, так і мінуси. Це позначається на економіці таких міст, як древній Володимир–Волинський і молодий шахтарський Нововолинськ. Цей регіон очікує пропозицій в інвестиційному контексті. А тому є потреба налагодити ділові зустрічі бізнесових структур, підприємців із партнерами з-за кордону.
Великий інтерес виявив пан посол до фестивалю «Бандерштат», який проводиться в Луцьку. Цьогоріч він пройде під тематичним знаменом «Україна — країна можливостей», аби молоде покоління переконалося, що тут є перспективи і не варто шукати щастя десь далеко, треба працювати на рідній землі. На жаль, останнім часом дещо сповільнилися процеси інвестування в українську економіку, які б посприяли її розвитку. Що потрібно, аби їх пожвавити?
На думку Романа Ващука, повинен бути скоординований підхід законодавчої та виконавчої гілок влади до створення сприятливого клімату, щоб інвестори почувалися бажаними. Пан посол навів приклад ефективної співпраці останніх років у місті Коломия на Івано–Франківщині, де будується завод на 5 тисяч робочих місць. Там відчувалася надзвичайно велика зацікавленість міського голови та керівництва області. Значним поступом посол Канади назвав те, що майже всі дозволи на організацію якогось виробництва тепер можна отримати на місцях і не їздити з «чолобитною» до столиці. Якщо справу буде доведено до кінця і підприємство запрацює — це стане важливим меседжем для інших, кого приваблює Україна, але він ще сумнівається. Неабияку вагу для потенційного інвестора має наявність робочої сили. Якщо в населеному пункті встановлені знаки й карти для туриста, це означає, що він є тут очікуваним і про нього хтось думає.
— Але найголовніше — це корпоративні переваги, — мовив Роман Ващук. — Кожен регіон повинен подбати, як краще продемонструвати їх, визначивши найбільш яскраві фактори.
Ці слова стали відповіддю на запитання, чому Канада надає пріоритет Львову та Івано–Франківську, котрі чи не найбільше дбають про те, як презентувати свої області. Саме тому проект кооперативного молочарства зосереджений там. Однак, за словами дипломата, вони готові після певних консультацій співпрацювати і з Волинню. З метою розвитку сільських регіонів їхні жителі повинні перейти від підсобного господарства на малий молочний бізнес. Таким чином, зорганізувавшись по селах, зможуть виторговувати собі вищі ціни у молокозаводів, а згодом подбають й про власні міні–підприємства з переробки сировини. Згадана програма діє під патронатом Львівської аграрної дорадчої служби, яка покриває, так би мовити, весь захід країни і розрахована на чотири роки.
Пан посол розповів, що в Україні в рамках економічних програм реалізовується також проект, пов’язаний з канадсько–українською угодою про зону вільної торгівлі. Він передбачає підтримку наших експортерів у Країні кленового листка. Чотирнадцять фірм харчової промисловості, які вийшли на тамтешній ринок, беруть участь у різних заходах на зразок свята українського бізнесу: проводять бізнес-зустрічі з працівниками мереж канадських супермаркетів, рекламують свої товари. Пан посол зазначив, що сприяє цьому Канадсько-українська торгова палата, представництво якої розташоване в Києві. Там, до речі, всі експортери можуть отримати необхідні консультації.
Окрім цього, існує ряд комунікаційних програм, які допомагають отримати необхідну інформацію. Так, завдяки одній із них через Фонд місцевих ініціатив команді народного депутата Ігоря Гузя на його виборчому окрузі, в Зимненській ОТГ Володимир–Волинського району, вдалося залучити канадські гроші на облаштування ЦНАПу. За проектом «Модельний округ» нещодавно пройшов дводенний форум керівників громад, місцевих депутатів, журналістів, під час якого продемонстрували реальний результат.
У розмові згадали й «лихі» 1990-ті, які надовго відбили бажання співпраці в інвесторів, котрі в силу родинних зв’язків і певних сентиментів почали вкладати кошти в Україну й переважно зазнали фіаско. Їх тепер насторожує правова невизначеність, тому вкрай важливим є фактор надійності й упевненості в тому, що завтра ніхто не прийде й не «відіжме» створене підприємство. На жаль, інформація про такий негативний факт розповсюджується блискавично, а потім треба багато зусиль, аби спростувати її і створити позитивний імідж. Легше соліднішим структурам, котрі мають можливість перевірити бізнес–партнерів, промоніторити правову базу тощо. Адже подібні сигнали можуть стати вирішальними для інвесторів.
До позитивного потенціалу нашої країни канадські партнери відносять наявність IT–кластерів: добру інформаційну інфраструктуру, дешевий доступний інтернет, програмне забезпечення. Плюсом вважають і те, що останнім часом спостерігається тенденція до збільшення кількості людей, які прагнуть оселитися не у великому місті, а ближче до природи, там, де жити дешевше.
Ігор Гузь як заступник голови комітету із закордонних справ Верховної Ради подякував пану послу Роману Ващуку, а через нього — Канаді за допомогу і сприяння, за те, що ця країна завжди є надійним союзником України.


 

Telegram Channel