Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

Жінок на Горохівщині закликали подбати про себе, але…

З 11 тисяч панянок району, які підлягають обстеженню, цьогоріч пройти процедуру огляду на мамографі наважилися лише трохи більше тисячі

Леся ВЛАШИНЕЦЬ


Мамограф на колесах, який приїжджає у Горохів із Луцька, спершу «поселяється» на аж на два тижні біля приміщення відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації. Він не є дивиною для горохівчан уже декілька весен поспіль, бо періодично з’являється у місті з 2013  року на запрошення Євгенії Карп’як – голови Горохівської районної організації профспілки працівників освіти і науки, яка тоді запропонувала президії райкому профспілки таким чином подбати про здоров’я освітянок. Одноголосна підтримка колег, без перебільшення, вберегла і береже від біди багатьох представниць прекрасної половини Горохівщини.



А тим часом, зі слів онколога, рак молочної залози «молодшає». Тепер це страшне захворювання виявляють уже і в 25-річних молодиць та дівчат.



У лікаря-онколога Горохівської ЦРЛ Віталія Шеремети дізналася, що з приблизно 11 тисяч жінок району, які підлягають обстеженню, цьогоріч пройти процедуру огляду на мамографі наважилися трохи більше тисячі жінок. Найактивнішими були освітянки, для яких Євгенія Карп’як складає чіткий графік. Задля зручностей учительок із берестечківського округу переїзний мамограф два «жив» біля ЗОШ І-ІІІ ступеня міста Берестечка, ще – три –наподалік входу у Берестечківську районну лікарню, чому посприяла адміністрація Горохівської ЦРЛ. До слова, лікар Віталій Шеремета у районній газеті розмістив повідомлення про  цю послугу у  Горохові і Берестечку, але навіть її безкоштовність, на жаль, не додала жінкам  ні сміливості, ні бажання подбати самим про себе хоча б раз у два роки.


А тим часом, зі слів онколога, рак молочної залози «молодшає». Тепер це страшне захворювання виявляють уже і в 25-річних молодиць та дівчат. Віталія Шеремету попросила озвучити невеселу статистику. Згідно з нею, у лікаря-онколога району спостерігається 1129 людей, із яких 150 – із хірургічним лікуванням раку молочної залози. Кожного року кількість прооперованих жінок збільшується на 8 – 10 осіб (у 2016 –му – на 16). Добре, якщо завдяки виявленій патології, в тому числі і мамографом, операції відбувається вчасно.


Що ж до цьогорічного профілактичного обстеження, то за нього Євгенії Карп’як і президії профспілки освітян району, особисто ренгенлаборантам Михайлові Ковальчуку і Євгенію Приймаку, який здійснювали огляд, вдячні за хорошу звістку про добре здоров’я всі благорозумні пацієнтки. 28 жінок у зв’язку з виявленими патологіями вже пройшли додаткові процедури, двоє – прооперувалися.


– Вдячні слова адресую головному лікареві Волинського онкодиспансеру Людмилі Бубеновій і завідувачу ренгенологічно-діагностичним відділенням Анатолієві Самусю, які не лише працюють відповідно до договору, укладеного між  Горохівською районною організацією профспілки працівників освіти і науки і онкодиспансером, а й заохочують до профілактичних заходів ще й своєю професійною порядністю, – розповідала Євгенія Карп’як.


Профілактика мамографом – це лише один із багатьох пунктів програми «Здоров’я та відпочинок», що розроблена і затверджена президією профспілки освітян Горохівщини на 2016 – 2020 роки. Її метою Євгенія Карп’як та її колеги прописали створення сприятливих умов для праці і відпочинку, залучення членів профспілок і їх сімей до масового спорту, зниження рівнів різних захворювань, смертності, подовження активного довголіття, фізичну реабілітацію учасників АТО, підтримку ветеранів Другої світової війни…  Зазвичай біда застає людей зненацька, з нею педагоги йдуть до Євгенії Василівни, як до рідної людини.


Здоров’я колег лідерка профспілки моніторить постійно, а у програмі «Здоров’я і відпочинок» передбачається дуже бажане: зменшення показників захворюваності онкології молочної залози на 10%, дихальних шляхів – на 10%, опорно-рухового апарату – на 10%, а ось кількість дітей, які відпочиватимуть у позаміських дитячих таборах, заплановано збільшити на 40%, число  профспілчан, які оздоровлюватимуться на базі санаторію «Супутник»,  бажають теж збільшити до максимуму.


Щорічно програма передбачає 5000 гривень на проведення туристичних і спортивних змагань для освітян, 3000 гривень – для  активного дозвілля ветеранів туристичного руху, надання матеріальної допомоги воїнам АТО і їх сім’ям, проведення семінарів-навчань голів профкомів щодо висвітлення питань здоров’я тощо. Минулоріч у всі первинні профспілкові осередки освітян було закуплено тонометри, щороку всі 16 отримують медикаменти.


Як фінансується цей взірцева турботою документ, який варто запозичити профспілкам, що «діють» лише на папері? Коштами, передбаченими Угодою між відділом освіти, молоді та спорту райдержадміністрації і   профспілковим бюджетом. Освітяни, які хочуть і вміють цінувати одні одних, вчасно і активно сплачують членські внески.

Telegram Channel