Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

На суди з Росією вже потратили понад 10 мільйонів доларів

Озвучено витрати Києва на міжнародні суди у спорах з Кремлем

Міністерство закордонних справ України та НАК «Нафтогаз України» за минулі два роки виплатили американській юридичній компанії Covington&Burling більше 10 млн доларів за консультації та юридичний супровід справ у міжнародних судах у спорах з Росією
Про це у своїй статті для DT.UA пише Валентина Самар.



Отже, наведені тут лише суми, проплачені одній компанії, залученої МЗС і НАК «Нафтогаз» за надання подібних послуг, становить за два роки понад 10 млн дол.



Автор зазначає, що МЗС України почало співпрацю з Covington&Burling ще в 2015 році. Тоді для захисту інтересів України у спорі з Росією щодо тлумачення і застосування Угоди між КМУ та урядом РФ про заохочення і взаємний захист інвестицій (1998 р) держзакупівля послуг компанії склала 0,3 млн. доларів.


Потім було підписано ще одну угоду, без уточнення справи. «Згідно з документами, які має DT.UA, у 2015 році за договором з МЗС Covington&Burling було сплачено за виконані роботи 1 077 108 дол. США. У 2016 році сума виплат за договорами з МЗС склала 2 829 723 дол», — йдеться в статті.


У свою чергу, НАК «Нафтогаз України» у грудні минулого року провів за переговорною процедурою закупівлю юридичних послуг, пов'язаних із захистом прав та інтересів України за позовом у Міжнародний трибунал ООН з морського права. Перемогла Covington&Burling. Сума договору склала 6,31 млн доларів, а термін його дії — до 31 грудня 2017 року.

«Отже, наведені тут лише суми, проплачені одній компанії, залученої МЗС і НАК «Нафтогаз» за надання подібних послуг, становить за два роки понад 10 млн дол.


Відомо також, що у бюджеті України на 2017 рік передбачено 152,2 млн грн (проти 107,7 млн в 2016 р.) на юридичний супровід вирішення спорів з РФ, пов'язаних з порушенням її зобов'язань за міжнародними договорами України», — підсумовує Самар.


Автор наголошує, що Україні потрібні послуги іноземних консультантів і радників у судовій боротьбі з РФ. У той же час вона зазначає, що ніякі (навіть найдорожчі) радники і консультанти не підмінять й не звільнять від обов'язку проводити розслідування за кримінальними провадженнями, відкритими в Україні.

Telegram Channel