Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

І ВОЛИНЯНИ СТАЛИ ГЕРОЯМИ АФІН!

Учора золоті медалі футбольного паралімпійського турніру у складі збірної України завоювали троє представників Волині

Учора золоті медалі футбольного паралімпійського турніру серед спортсменів з наслідками дитячого церебрального паралічу у складі збірної України завоювали троє представників Волині: футболісти Андрій Розтока (Луцьк) і Анатолій Шевчик (Камінь-Каширський) та тренер збірної лучанин Юрій Тимофєєв. У фінальному матчі українські футболісти поставили на коліна самих королів футболу – бразильців – 4:1!
У суботу ввечері на мою поштову скриньку надійшов такий лист: “Сьогодні ми “порвали” Росію – 4:1! Лягали кістьми, але свого досягли. Дякуємо за вашу підтримку, адже ми її справді відчуваємо в далеких Афінах. Зробимо все, щоб не підвести вас і у фіналі. Андрій Розтока”.
Не буду приховувати, приємно отримувати такі листи. Адже напередодні футбольні фахівці у фаворити змагань записували російську збірну – чемпіона попередньої Паралімпіади. Однак наші хлопці довели, що сильнішого визначає тільки гра. Українські футболісти дали росіянам шанс розмочити рахунок у матчі лише на останній хвилині при рахунку 4:0 (в іншому півфіналі знамениті бразильці також з рахунком 4:1 переграли аргентинців).
– Ви задоволені грою своїх підопічних? – попросили ми сказати кілька слів про гру з росіянами тренера збірної України Юрія Тимофєєва.
– Дуже-дуже задоволений! – не міг стримати емоцій тренер Юрій Васильович. – Проти нас грала надзвичайно сильна команда, але наші хлопці так виклалися на полі, що навіть ми – тренери збірної – не знали, що в них є такий потенціал (посміхається). Я хочу сказати, що просто блискуче відіграв півфінальний матч наш Анатолій Шевчик з Каменя-Каширського. Усі були у захваті від гри Толіка – він ще так здорово ніколи не грав. Андрій Розтока вийшов на заміну в останні десять хвилин зустрічі, але за той час добряче попсував нерви росіянам.
– Росіяни перед матчем казали, що їм допомагає перемагати борщ. Юріє Васильовичу, а нашим що – сало?
– Аякже, – посміхається. – Перед півфіналом у нас був прийом у посольстві України в Греції. Так от, як подарунок на зустріч ми спеціально принесли із собою сало і чорний український хліб. Повірте, усі присутні були в захваті від цього. Так що сало також відіграло свою роль. А ще більше, думаю, слово – таке, яке дійшло до душі кожного гравця.
– Андрію, – звертаюся я уже до гравця збірної Андрія Розтоки, – за рахунок чого вам вдалося перемогти надзвичайно сильних росіян, про яких ти неодноразово згадував в інтерв’ю?
– Перш за все нас прекрасно налаштували на цей матч наші тренери. Вони знали, як нас психологічно завести на півфінальну гру. Тим паче, що Росія сама собою – наш найбільший подразник. Матчі з ними – це маленькі війни. От і цього разу, коли росіяни не могли нічого зробити із нашим захистом, почали грубити, тишком-нишком бити. Але хлопці не піддалися на це, а відомстили росіянам разючими контратаками. Шкода, що я зіграв лише 10 останніх хвилин, але такою була установка на матч: я мав вийти на увесь другий тайм, але, Богу дякуючи, потреба у цьому відпала. Дуже радий за нашого Толіка Шевчика – він кістьми лягав під кожен м’яч, не шкодуючи себе.
Не підвели нас хлопці і вчора – у вирішальному, фінальному матчі проти віртуозів футболу – команди Бразилії. Більш ніж впевнена перемога з рахунком 4:1 і наші хлопці – герої Паралімпіади! Бронзовими призерами стала збірна Росії, яка у матчі за 3-є місце каменя на камені не залишила від команди Аргентини – 5:0.
Розповідаючи в минулому номері “Волині” про перемогу із світовим рекордом у стрибках у довжину серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату 25-річного черкащанина Антона Скачкова, ми напророкували Антону медаль і в потрійному стрибку. Як у воду дивилися – Скачков знову стрибнув найдалі від усіх і заслужено став дворазовим паралімпійським чемпіоном.
А ось те, що витворив на Паралімпіаді 18-річний плавець Віктор Смирнов з Донецька серед абсолютно незрячих спортсменів, інакше, як феноменальним і не назвеш. Сім запливів – сім медалей! Причому п’ять з них – золоті! Чергова нагорода найвищої проби задзеленчала в скарбничці нашого “золотого дельфіна” у суботу на 100-метрівці у запливі на спині, а бронза – наступного дня на дистанції 50 метрів вільним стилем.
Якщо Віктор Смирнов творив дива на водяній доріжці, то Олександр Дрига з Черкас (категорія ДЦП) – на біговій. П’ять медалей! Забіг на 1500 метрів – срібло. Естафети 4x100 і 4x400 – дві бронзи. І зрештою – два “золота” на дистанціях 400 і 800 метрів!
У колекції 21-річного одесита Дмитра Алексеєва, який виступає серед слабозрячих, – чотири афінські медалі, причому три з них – найвищої проби і одна срібна! Своє третє “золото” Дмитро виборов у неділю на 50-метрівці у плаванні вільним стилем. У той же день Юлія Волкова на 50-метрівці вільним стилем виловила свою третю “бронзу” серед слабозрячих.
Днем раніше у категорії спинальників Олександр Ясеновий до срібла зі штовхання ядра додав “золото” у метанні диска! А в неділю Оксана Кречуняк довела, що їй нема рівних на планеті на стометрівці серед спортсменок з наслідками дитячого церебрального паралічу. Нагорода Оксани, до речі, стала лише другим “золотом”, яке в скарбничку української команди поклали представниці прекрасної статі (20 найвищих нагород на рахунку чоловіків!). Нагадаємо, що тріумфально першу золоту медаль із світовим рекордом не лише серед спортсменів-інвалідів, а й серед здорових спортсменів здобула представниця Дніпропетровщини Лідія Соловйова, яка у ваговій категорії до 40 кілограмів підняла 105-кілограмову штангу! З інтерв’ю чемпіонки стало відомо, що частину призових грошей вона потратить, як це робить завжди після змагань, на подарунки дітям Дніпропетровського дитбудинку, у якому вона виховувалась. Батьки від Ліди відмовились ще у пологовому будинку. Сама спортсменка планує незабаром вийти заміж, щоб встигнути до Паралімпіади в Пекіні народити дитину і встановити в Китаї новий світовий рекорд. “Від своєї дитини я ніколи не відмовлюсь”, – заявила мужня спортсменка, зріст якої усього 128 сантиметрів.
МЕДАЛІ ПАРАЛІМПІАДИ
(на 17-у годину 27 вересня)

Країна З С Б Усього
1. Китай 56 44 31 131
2. Великобританія 32 28 25 85
3. Канада 24 18 21 63
4. США 23 21 37 81
5. Австралія 22 32 31 85
6. Україна 22 11 18 51…
14. Росія 13 7 14 34.
Олександр ЗГОРАНЕЦЬ.
Фото Володимира ЛУК’ЯНЧУКА.
На фото зліва направо: Анатолій Шевчик, Юрій Тимофєєв і Андрій Розтока
Telegram Channel