Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

ДЕ ГОТУВАТИ МАЛЯТ ДО ШКОЛИ?

У більшості районів переконалися в необхідності дошкільного виховання і відновлюють садочки...

У більшості районів переконалися в необхідності дошкільного виховання і відновлюють садочки
У Любешівському районі і в кращі часи не могли похвалитися будівництвом дитсадків, то ще й закрили частину тих, що мали. І найперш на селі. Можна порадіти, що у Бірках, селі, яке на весь колишній Радянський Союз славилося матерями-героїнями, все-таки відновив роботу садок. А от у Великій Глуші й досі діти його не мають. У багатьох селах стоять порожніми не тільки невеликі приміщення, а й красені-дитсадки, споруджені за спеціальними проектами. Деякі з них згодом на місцях навіть реконструювали під школи.
Хоч, треба сказати, тенденція змінюється на краще — робота дитсадків почала відновлюватися. Взагалі в області останнім часом відновили роботу 43 дитсадки. У Любомльському районі навіть у найважчі часи, як то кажуть, правдами і неправдами намагалися зберегти дитсадки. Тепер вже можна сказати — їх мали більше в районі, як показували у звітах. На фінансування “зайвих” дитсадків не виділялися кошти. Їх працівники погоджувалися ділити й так невеликі суми, але намагалися все робити для того, аби дошкільні заклади повністю не закривати. Були в районі сезонні дитсадки.
Нині, як розповів начальник відділу освіти райдержадміністрації Василь Стрільчук, в районі 20 постійно діючих садочків. Окрім того, дві групи дітей п’ятирічного віку готують до майбутніх занять у Нудиженській та Запільській школах. І то не місяць перед першовереснем, як довелося почути в одному районі, а цілорічно по повній програмі. У дитсадках району нині понад 810 дітей. Минулого року їх було 740.
Мають у районі шість типових просторих приміщень дитсадків і всі вони приймають дітей. У Куснищах відкрили дитсадок, збудований за спеціальним проектом у 1990 році. І відтоді він не припиняв своєї роботи, хоч доводилося, як сказала вихователька Оксана Терещук, “перебиватися” мізерними коштами. Щоправда, й сьогодні його працівники повних ставок не мають, зате і кадри професіоналів зберегли, і 75 діток сюди приводять батьки. У старшеньких були заняття, маленькі — спали. Тут же познайомилися з першим класом шестирічок, заняття у якому ведуть вчителька Тамара Абрамчук і вихователька Галина Романюк.
Коли дітки “висипали” на вулицю, було де і чим розважитись. Подвір’я просторе, впорядковане, добре обладнане. Звичайно ж, поцікавилися харчуванням дітей. Батьки доплачують по 80 копійок за день, допомагають овочами, фруктами. Раз на день діти мають м’ясну страву. Дещо до дитячого столу додають з городу дитсадка. Його працівники на 20 сотках вирощують овочі, зелень. А як сказали у райвідділі освіти, є дитсадки, де мають значно більше землі. У Згоранівському дитсадку навіть є корова. Все це заради здешевлення харчування.
Ясна річ, ніхто в районі не ідеалізує становище з дошкільними закладами. Сутужно з матеріальною базою, адже треба і посуд, і постіль поновлювати, й іграшки купувати. Добре, як на місцях сільські ради підсобляють. Загалом же у Любомльському районі поки що 34 відсотки дітей райцентру та 26 відсотків з села (остання цифра вища загальнообласного показника) відвідують дитсадки.
На жаль, в інших районах і того не мають. Так, у сусідньому Ковельському було в минулому 36 дитсадків, нині їх всього три. Щоправда, керівництво району посилається на те, що при школах є 27 груп дітей п’ятирічного віку, яких готують до навчання. Це — найоптимальніший варіант, кажуть у районі. Але ж є відповідний закон про дошкільні заклади. І, певно, з цим варто все-таки рахуватись, як і з тим, що малі діти потребують відповідного режиму, виховання, а не лише підготовки до школи.
Коли перед початком навчального року було проведено в Україні соціологічне опитування дітей, які мали йти до школи, результати приголомшили фахівців. Велика кількість малят відповіла, що вони не хочуть іти до школи. Чи це не є результатом того, що багато садочків закрили, що нині спішно, у п’ятирічному віці якусь частину дітей починають інтенсивно вчити писати і читати і мало займаються їх вихованням, розвитком?
Анастасія ФІЛАТЕНКО.
Telegram Channel