Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Обласному депутатові готують підозру

Волинь-нова

Обласному депутатові готують підозру

«Свободівець» Андрій Бортнік може стати першим депутатом Рівненської облради цього скликання, якому оголосять підозру у кримінальному злочині. За нашими даними, слідчі вже направили відповідне клопотання обласному прокурору. Пана Бортніка, який є головним лікарем обласного центру екстреної меддопомоги, правоохоронці звинувачують у хабарництві. Мовляв, Андрій Бортнік та головний механік закладу, а за сумісництвом депутат Острозької райради від «Свободи» Леонід Матвійчук брали кошти за транспортування хворих у «швидких»

Левко ЗАБРІДНИЙ


Нині справу ведуть слідчі управління Нацполіції у Рівненській області. Втім, кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди у великому розмірі або вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням неправомірної вигоди) Кримінального кодексу відкрили на основі матеріалів, зібраних Службою безпеки України.



« Інша скаржниця нарікала, що від неї головний лікар центру екстреної меддопомоги вимагав 2500 гривень за транспортування її хворої доньки до спеціалізованого закладу у Києві. »



У липні минулого року СБУ, як зазначається у матеріалах судового слухання, встановила, що Андрій Бортнік та головний механік центру Леонід Матвійчук, «діючи за попередньою змовою, використовуючи надані їм службові повноваження, налагодили механізм систематичного вимагання та одержання неправомірної вигоди від хворих (їхніх родичів) за їх транспортування до закладів охорони здоров’я».
Зокрема, у матеріалах справи згадано два випадки. За одним, мешканка області передала 2500 гривень за транспортування учасника АТО до клеванського госпіталю ветеранів війни. Між іншим, за її свідченнями, кошти вона давала головному лікарю госпіталю, а той нібито мав передати Андрієві Бортніку.
Інша скаржниця нарікала, що від неї головний лікар центру екстреної меддопомоги вимагав 2500 гривень за транспортування її хворої доньки до спеціалізованого закладу у Києві. Дорогою вона дала майже тисячу гривень водієві за заправку автомобіля пальним, зазначено в ухвалі міського суду Рівного.
26 березня правоохоронці провели обшуки у кабінеті та вдома в Андрія Бортніка. Вилучили 6000доларів, 3400 євро та 27000 гривень. Результати трусу вдома у Леоніда Матвійчука — 10270 доларів та 50євро.
Прокуратура клопотала про арешт коштів, вилучених у пана Бортніка, проте Рівненський міський суд відмовив, посилаючись на те, що не надано достатньо доказів, які б свідчили, що ці гроші пов’язані зі справою про вимагання коштів за транспортування, оскільки факт «надання їх саме Андрію Бортніку не встановлено», а також наголосив, що йому не було оголошено про підозру.
Керівник слідчого управління ГУ Нацполіції у Рівненській області Олександр Панасюк зазначив, що більше про справу говоритимуть тільки після того, як оголосять підозри.
— Наразі ведеться інтенсивне розслідування, справа має судову перспективу, — сказав пан Панасюк. — І йдеться не про одну статтю корупційного характеру.
Зауважимо, що підозру депутату має погоджувати обласний прокурор. Якщо справу передадуть до суду, за ч. 3 ст. 368 41–річному Андрієві Бортніку загрожуватиме позбавлення волі на термін від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років, з конфіскацією майна.


Андрій Бортнік коментує ситуацію теж неохоче:
— Сам не розумію, що то було з обшуками. Вони пройшли якраз після економічної блокади Донбасу, в якій брала участь «Свобода». «Соупадєніє», як говорив один шоумен?.. Рано поки говорити про справу, нехай триває досудове розслідування. Час пройде — і все буде зрозуміло. Хоча невизначеність гнітить.
Додамо, що екстрена меддопомога, як і вся система охорони здоров’я, потерпає від недофінансування з бюджетів. Лише на зарплати рівненським бригадам «швидких» цього року з держ­бюджету недодали 19 мільйонів гривень.


 

Telegram Channel