Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

ГЕНДЛЮВАЛИ ДЕРЖАВНИМ МАЙНОМ, ЯК ВЛАСНИМ

Вісім років тому рішенням міністра оборони військовому радгоспу “Волинський” виділили понад 14 гектарів землі...

Вісім років тому рішенням міністра оборони військовому радгоспу “Волинський” виділили понад 14 гектарів землі. Спочатку на ній так-сяк господарювали, а вже два роки земля облогує. Маючи техніку, інші основні засоби, господарство продукції до столу військовиків не постачало. Був директор, був штат працівників, котрі навіть отримували зарплату, але нічого не виробляли.
Хіба таке може бути в наш час?— здивується читач. Виявляється, може. “Виживали” за рахунок того, що продавали комбайни, автомобілі, іншу техніку. Коли не стало цих засобів, взялися реалізовувати будівлі. Таким чином погасили борги з виплати зарплати, сплатили податки. Залишились ще двигуни, деякі запасні частини. Їх також продавали, а гроші використовували на виплату поточної зарплати. По суті, не заробленої.
— А ми не знали, що техніку не можна продавати, адже вона не використовувалась,— виправдовуються керівники радгоспу.
Будівлі, техніку реалізували явно за заниженими цінами. Приміщення площею близько тисячі квадратних метрів, наприклад, продали всього за чотири тисячі гривень. Будівельні матеріали, використані на спорудження такого об’єкта, коштують значно дорожче.
У серпні нинішнього року керівник радгоспу “Волинський”, перевищуючи свої повноваження, звернувся з клопотанням до міськвиконкому про те, що господарство не може користуватися земельною ділянкою, оскільки будівлі, майно і споруди, розташовані на цій території, реалізовані приватним підприємцям. Міська рада своїм рішенням припинила право користуватись земельною ділянкою військовим радгоспом “Волинський”.
За словами прокурора Володимира Рудика, відповідним положенням передбачено, що передача земель місцевим органам влади проводиться за згодою міністра оборони України або за його дорученням іншою службовою особою. Адже виділена земля не є власністю господарства. Тому керівник радгоспу не уповноважений звертатись з клопотанням про передачу земельної ділянки, а орган місцевого самоврядування не мав права приймати таке рішення.
— Упродовж нинішнього року службові особи радгоспу “Волинський” та управління сільського господарства Міністерства оборони України, зловживаючи службовим становищем і в інтересах третіх осіб — через брокерську контору реалізували будівлі й споруди військового містечка, що у Володимирі-Волинському, приватним підприємцям за 67309 гривень,— розповів прокурор Луцького гарнізону Володимир Рудик. — Це в той час, коли залишкова балансова вартість перевищує 419 тисяч гривень. Тим часом постановою Кабінету Міністрів передбачено, що військове майно може реалізуватись за ринковими цінами, визначеними експертною оцінкою, але не нижчими залишкової балансової вартості.
Незаконними діями щодо реалізації військового майна і передачі земельної ділянки службові особи управління сільського господарства Міністерства оборони України та військового радгоспу “Волинський” заподіяли державі збитки більш як на 350 тисяч гривень. Відносно винних порушено кримінальну справу.
До речі, прокуратура Луцького гарнізону не так давно уже порушувала кримінальну справу стосовно тодішнього головного бухгалтера радгоспу “Волинський”, який привласнював техніку, вчиняв крадіжки майна. Колишній головний бухгалтер відбуває покарання у виправно-трудовій колонії. Цей випадок не став, на жаль, уроком для теперішніх керівників господарства.
Любомир ПАХОЛОК.
Telegram Channel