Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Біологи та історики ламають голови над загадками Чортового болота

Волинь-нова

Біологи та історики ламають голови над загадками Чортового болота

Ця місцина є однією з найцікавіших та наймістичніших в усій Цуманській пущі

Ця важкодоступна місцина є маловивченою і приховує чимало таємниць. Окрім того, сама назва «Чортове» виникла неспроста, тутешні мешканці відносяться до цього болота з пересторогою, оповідаючи різні містичні історії. Знаходиться болото неподалік сіл Берестяни та Знамирівка Ківерцівського району, повідомляє Ківерцівський Національний природний парк «Цуманська пуща».



Сама назва «Чортове» виникла неспроста, тутешні мешканці відносяться до цього болота з пересторогою, оповідаючи різні містичні історії.



Раніше болото було значно більшого розміру, простягаючись далі на південь від сучасних розмірів. Через Чортове і поряд з ним проходить меліоративна система. Навпіл болото розділяє Радзивилівський канал із добудованими пізніше рукавами канальців. Достеменно невідомо коли його проклали, але на картах початку ХХ ст. канал ще не позначений, тому можна припустити, що прокопали його за часів Польщі в 20-30-х роках ХХ ст. Князі Радзивіли були власниками значної території Цуманської пущі, зокрема мисливських угідь. На полювання в пущу приїзджали вельможі з Європи. Неподалік Чортового болота знаходиться урочище Звіринець. За свідченнями старожилів, у цьому урочищі був вольєр, в якому розводили та утримували тварин для мисливства.


За декілька кілометрів звідсіля уздовж узбережжя річки Кормин проходила лінія фронту у Першу світову, 1915 року. Навколо болота ховались серед густого лісу криївки українських повстанців. Є підстави вважати, що в лісі неподалік був бункер-штаб головнокомандуючого УПА Василя Кука. Тому ця територія цікава не лише біологам, а й історикам.


Раніше на болоті та на узбережжі були сінокоси, але за останні десятиріччя косіння припинили, що спричинило заростання значної території чагарниками. Це, в свою чергу, перетворює болото на дуже важкодоступну місцину для відвідування людьми. Хоча у цьому є своєрідна перевага, адже зменшення антропогенного навантаження сприяє збереженню цього унікального природного комплексу.


Загальнозоологічний заказник місцевого значення «Чортове болото» утворений рішенням облвиконкому у 1991 році. У 2004 році територія заказника «Чортове болото» році увійшла до заповідного урочища «Цуманська пуща», яке в свою чергу входить до Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща».

Telegram Channel