Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

ПОКИ ДИТИНА В ПЕЛЮШКАХ

“Невістка і під час вагітності, і зараз ні в чому не знає відмови. Дитину годує груддю. Але лікар поставив двомісячному онучкові діагноз рахіт..."

“Невістка і під час вагітності, і зараз ні в чому не знає відмови. Дитину годує груддю. Але лікар поставив двомісячному онучкові діагноз рахіт. Я належу до післявоєнного покоління і пам’ятаю рахітних дітей з деформованими голівками і ніжками. Переживаю, але й маю сумніви: звідки в нашої дитини рахіт? Ольга Р. Турійський район”.
Дати роз’яснення для тих, хто чекає народження дитини або має в сім’ї немовля, ми попросили одного з найдосвідченіших педіатрів області, завідувачку денним стаціонаром Луцької міської дитячої поліклініки, лікаря-педіатра вищої категорії з майже сорокалітнім стажем Валентину Петрівну ЩербаЧенко.
— Рахіт належить до захворювань з порушенням обміну речовин і переважним ураженням кісток. Хворіють на рахіт діти перших двох років життя. Ознаки захворювання з’являються вже у віці один—два місяці. Тому бабусі малюка, яка звернулася до редакції, потрібно не панікувати, а подбати про лікування,— наголосила Валентина Петрівна. — Основна причина захворювання — недостатнє надходження в організм вітаміну Д, його утворення в шкірі під впливом ультрафіолетових променів. Не виключається і генетична схильність. Ймовірність рахіту більша, якщо у матері були токсикози, вона нераціонально харчується, хворіла під час вагітності. Більший ризик захворіти у дітей на штучному вигодовуванні, при недостатній руховій активності (туге пеленання, нерегулярні заняття гімнастикою, масажем), недостатньому перебуванні на свіжому повітрі, захворюваннях шкіри, нирок, печінки.
Діти, які народилися восени та зимою, хворіють частіше і важче. Рівень матеріального забезпечення сім’ї особливого значення не має.
Перші симптоми рахіту: неспокій, підвищена нервова збудженість, червоні плями на шкірі. Дитина часто здригається, крутить головою, з’являється облисіння потилиці, погіршується сон. Зверніть також увагу на підвищену пітливість, в першу чергу стоп, долонь. Піт має характерний кислий запах. Спостерігаємо стійку пітницю, пониження м’язового тонусу та появу закрепів. При своєчасному виявленні симптомів та лікуванні хвороба зникає. Інакше після шестимісячного віку процес поступово переходить на кісткову тканину: розм’якшуються кістки черепа, деформується грудна клітка, з’являються нерівномірні ділянки окостеніння. Щоправда, сьогодні, завдяки старанням медиків, такі важкі випадки перебігу рахіту зустрічаються дуже рідко.
Легкі форми рахіту виявляють більш як у 60 відсотків дітей. Лікування призначає лікар-педіатр. Існує єдиний спосіб допомоги: лікувальна доза водного розчину вітаміну D3. Має значення і режим, раціональне вигодовування, призначення мікроелементів, вітамінів А, Е, проведення комплексів гімнастики, масажів, соляних та хвойних ванн.
Легковажити хворобою не можна, оскільки при рахіті відмічаються не тільки обмінні порушення в організмі дитини, але й зниження загального імунітету, функціональні порушення дихальної системи, що сприяє виникненню частих простудних захворювань.
Профілактику рахіту треба розпочинати задовго до народження малюка. Майбутні батьки повинні вести здоровий спосіб життя. Під час вагітності жінка має повноцінно харчуватися. До пологів вона повинна приймати шість—вісім тижнів вітамін D3 по дві—чотири краплі щодня, а також після пологів, доки дитині не призначать вітамін D3. За порадами фахівців Міжнародної комісії з грудного вигодовування при Всесвітній організації охорони здоров’я годувати дитину грудьми бажано до двох років.
Здоровій доношеній дитині з одномісячного віку призначають по одній краплі вітаміну D3 один раз на день впродовж трьох років, або по чотири краплі на день протягом місяця у віці один місяць, п’ять, дев’ять місяців. Річна доза має становити 360 крапель. При необхідності вітамін D3 призначають і старшим дітям (до шести—семи років), насамперед взимку та восени. Адже цей вітамін є активним імунорегулятором, що дуже важливо для дітей, які часто хворіють та потерпіли від аварії на ЧАЕС.
Сподіваюсь, що ця інформація допоможе батькам звернути увагу на тривожні симптоми у немовлят, своєчасно звернутися до лікаря за допомогою.
На фото: прийом веде Валентина Петрівна Щербаченко.
Фото Миколи ЗІНЧУКА.
Telegram Channel