Курси НБУ $ 39.38 € 42.32

ЛІКАРІ ЇДУТЬ ДО ПАЦІЄНТІВ

Благодійну акцію розпочали у селі Ратнів Луцького району обласне громадське об’єднання “Жінки за добробут і порядок” та газета “Волинь”

Благодійну акцію “Доброго вам здоров’я” розпочали у селі Ратнів Луцького району обласне громадське об’єднання “Жінки за добробут і порядок” та газета “Волинь”
Здоров’я — найцінніше, що є у людини. Та не завжди вчасно і належно ми про нього турбуємося. На те є об’єктивні і суб’єктивні причини. За роботою, домашніми клопотами усе відкладаємо візит до лікаря, шукаємо цілителів, коли уже дуже “припече”. Та й аптеки усе дорожчають. Старші малозабезпечені люди нерідко вагаються: купувати ту “хімію” в пігулках і мікстурах чи, може, звернутися до простих бабусиних рецептів народної медицини.
Усі ці проблеми добре знають у громадському жіночому об’єднанні, а тому й підтримали ідею професійного журналіста Степана Шегду, який там співпрацює. Разом з ним придумали близьку до нашої “доброденної” рубрики назву благодійної акції. Охоче прилучились до неї досвідчені фахівці луцького приватного діагностично-лікувального центру “Інтавіт”, привезли у Ратнів відповідну сучасну апаратуру. Планувалось обстежити 10—15 пацієнтів, але люди, довідавшись про зручний та ще й безкоштовний медичний сервіс, усе йшли і йшли на прийом. Побували на ньому 9 дітей і 22 дорослих ратнівців. Директор центру “Інтавіт” Михайло Терещук і головний лікар Ігор Іваницький провели їм не лише ретельну діагностику, а й призначили необхідне лікування.
У фельдшерсько-акушерському пункті, який розміщується в центрі села, зараз додалося відвідувачів, бо ж у зв’язку з нестійкою осінньою погодою збільшилась кількість простудних захворювань, та й грип наступає.
Заходить хлопчина — Коля Кравчук, простягає гроші, просить якихось ліків.
— Він з багатодітної сім’ї, де шестеро дітей, мама — інвалід,— каже нам завідувачка ФАПом Софія Смаль.
А до хлопчика звертається:
— Ти й далі ходиш без шкарпеток, уже ж холодно, простудишся. Сховай гроші і купи собі шкарпетки. А ліки тобі ось дяді і тьоті безплатно з Луцька привезли. Візьми.
— Та я не для себе за ліками прийшов,— зізнається Миколка. — Мене Іванка, сусідка попросила .
— То візьми ще пакет і для Іванки, там є все, що їй знадобиться,— вручає хлопчині аптечку до пари Софія Петрівна.
Восьмирічна Оксана Пушкарук, яка прийшла за “чимось від кашлю” і “каплями для носа”, навіть зніяковіла, коли їй подали ліки без грошей. Організатори добродійної акції привезли безкоштовно у Ратнів 50 наборів ліків першої необхідності, сформованих фармацевтами “Волиньфарму”.
За рекомендацією сільських медиків завітали до багатодітної сім’ї Аліпових. Мама Галина Василівна поїхала саме у справах до Луцька. А маленького Павлика, якому ще й місяця не сповнилось, носив на руках турботливий тато. Юрій Васильович працює нічним охоронником на складах місцевого сільгосппідприємства “Рать”, тож удень має змогу підмінити вдома дружину. А бавитись є з ким. За тринадцять років у подружжя народилося вісім синів: Іванко, Давидко, Юрко, Петрик, Сашко, Святослав, Роман і ось недавно — Павлик. Усіх, звісно, вдома не застали, старші вже ходять до школи. Сфотографували наймолодших козаків разом з татом і привітали їх з Днем українського козацтва, який відзначався на Покрову, коли ми й побували у Ратневі.
Юрій Аліпов народився у Воркуті, куди його маму і всю родину вислали як бульбашів із села Видричі Камінь-Каширського району. Батька не пам’ятає і не знає. Коли повернулись із заслання, не було де ні жити, ні притулитись. Якір кинули у Ратневі. Аліпови мають тепер простору чотирикімнатну квартиру на двох ярусах, тримають корову, свиней, іншу домашню живність, добрий шмат городу. Словом, і в хазяйстві є чим зайнятись. Поважають цю сім’ю у селі.
Тоді навідались за ще однією “багатодітною” адресою — в сільський дитсадок. Його відвідують 56 діток із Ратнева, сусіднього Оздова. Звідти малюків підвозять рафіком “Раті”.
Діти ніколи не обманюють і дружно зізнались, що їм тут дуже подобається. А чом би й ні! У сільському дитсадку тепло, чисто, затишно. Діти доглянуті, чотири рази на день їх годують смачними стравами і почастунками. Дбають про свій садочок і сільська рада, і СГПП “Рать”. Його директор Віктор Шумський тільки в цьому році закупив іграшок і спортінвентарю на 5 тисяч гривень. За утримання дітей в дитсадку батьки сплачують лише 20 відсотків вартості. Про все це з гордістю розповіла завідуюча дитячою установою Руслана Романець. Молодий педагог очолює колектив з 16 працівників.
Дівчата-волонтерки з жіночого громадського об’єднання Олена Ткачук, Надія Ігнатенко також передали в дитсадок аптечні набори ліків, побажали при цьому, щоб ліпше дітки ніколи не хворіли і зростали здоровими. Діти — цвіт нашої молодої держави і її майбутнє.
Святослав КРЕЩУК.
P. S. Після Ратнева благодійна акція “Доброго вам здоров’я” набула щоденного продовження. “Інтавіт” провів виїзні діагностичні прийоми пацієнтів у селах Хорохорин, Несвіч Луцького, Городок, Прилісне Маневицького районів. Ініціативу волинян підтримала міністр у справах сім’ї, дітей та молоді України Валентина Довженко.
Telegram Channel