Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

ЧАРУЮЧИЙ СВІТ ЛЯЛЬКОВОГО

В обласному театрі ляльок відбулося відкриття двадцять дев’ятого театрального сезону...

В обласному театрі ляльок відбулося відкриття двадцять дев’ятого театрального сезону і, звичайно ж, прем’єра вистави „По щучому велінню” Марка Кропивницького. Як зазначив художній керівник театру, заслужений діяч мистецтв України, лауреат премії імені М.Садовського Данило Поштарук, жодні відзнаки, нагороди на театральних фестивалях не можуть замінити найціннішого і найважливішого для митців - переповненого залу, довірливих очей юних глядачів.
Вони з нетерпінням чекали зустрічі з улюбленими акторами. Біля каси, як і завжди впродовж багатьох років, вишикувалася черга за квитками. До театру батьки, бабусі, дідусі привели свої дітей та онуків - зовсім маленьких і вже школярів початкових класів. Приємно, що в театрі вже й не пам’ятають, щоб у залі під час вистав були вільні місця. Це яскраве свідчення популярності театру, щирої любові глядачів до цього своєрідного високого й прекрасного мистецтва.
Не випадково в день відкриття сезону прийшли до митців вихованці Луцького дитячого садочка №17. Вони прийшли з щирим поетичним словом, у якому добрі побажання творцям вистав, прийшли з квітами. Принесли вони у свій рідний театр і хвилююче слово, і щиру любов своїх маленьких сердець.
А ще ляльковий театр під час літніх канікул побував з виставами в усіх позаміських оздоровчих таборах. Давня творча дружба єднає лялькарів з оздоровчим табором „Будівельник”. На відкриття театрального сезону прийшов з вітаннями і квітами його директор Михайло Черніка. Він щиро подякував митцям за все те добре, що вони несуть дітям, і висловив сподівання, що і надалі міцнітиме дружба творчого колективу і дитячих оздоровниць.
І ось на сцені чаруюче диво, вистава театру ляльок „По щучому велінню” Марка Кропивницького. І хоч п’єса належить до української класики, та постановку її здійснили для дітей митці дня сьогоднішнього, які люблять маленьких глядачів, які творять заради них. Режисер-постановник прем’єрної вистави Володимир Богданець, чаруюче диво створив художник-постановник Віктор Міщук, а композитор Геннадій Гусенцев написав музику, яка не раз викликала щирі оплески глядачів.
А ще для своїх маленьких друзів працювали актори Володимир Бурковський, Олег Даниленко, заслужена артистка України Лариса Мікоян, артистка Валентина Савош, її колеги Валерій Семенкж, Світлана Ришко, Неля Кушнірук, Леонід Тивонюк та інші. Вони за допомогою ляльок, яких зуміли наділити своєрідними неординарними характерами, створили образи своїх героїв. Це і працьовитий щирий Хома, і підступний ледачий Гаврило, їх батьки, що, було, повірили в неправду, і мудра Щука, котра приходить на допомогу працелюбному Хомі.
Загалом же вистава, як завжди у ляльковому, була мудрою і повчальною, наголошувала на тому, що, як то мовиться у народному прислів’ї, „Брехнею світ пройдеш, та назад не вернешся”. Так і в даній виставі - неправда, мовлена Гаврилом, не лишається безкарною. І тільки правда, працелюбність, добро перемагають і мають право на майбутнє.
Попереду глядачів лялькового чекають нові прем’єри. А це значить, що знову й знову вони своїми маленькими, але щирими серцями зможуть гідно оцінити добро і справедливість, переживуть радість зустрічі з святом, яке назавжди залишиться в їхніх душах.
Лариса БОНДАРУК.
Telegram Channel