Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
І на поліських пісках можна вправно господарювати*

Волинь-нова

І на поліських пісках можна вправно господарювати*

Група компаній ТМ «ВІЛІЯ» провела семінар для аграріїв північної частини Волині

Сергій ХВЕЩУК


«У ГАРЯЧУ ПОРУ БІЛЬШІСТЬ НАШИХ ЕЛЕВАТОРІВ ПРАЦЮВАТИМЕ ЦІЛОДОБОВО»
Руйнувати стереотипи надзвичайно важко. А коли йдеться про сільське господарство, то тим більше. Одним із таких типових уявлень є думка про те, що на бідних ґрунтах не можна отримати високих врожаїв. Але найлегше переконати когось можна власним прикладом. Тому зустріч–навчання під назвою «Отримати прибуток на пісках – реально», яке група компаній ТМ «ВІЛІЯ» провела для своїх партнерів з Поліського регіону, власне, й було руйнуванням стереотипів за допомогою власного прикладу.
— Мета сьогоднішнього заходу – показати, що господарювати на неродючих землях реально. Ми вже навчилися працювати у Поліській зоні і є певний досвід. Хочемо поділитися з вами знаннями, щоб ви мали більший урожай, а ми — більший вал для елеваторів.10 тисяч гектарів наших земель – піщані та торфові ґрунти. Сьогодні побачите і помилки, яких ми припустилися. Ми їх також робимо, але працюємо над ними, – сказав у вступному слові засновник групи компаній ТМ «ВІЛІЯ» Євген Дудка.



Ми вже навчилися працювати у Поліській зоні і є певний досвід. Хочемо поділитися з вами знаннями, щоб ви мали більший урожай, а ми — більший вал для елеваторів.



Ця торгова марка вже добре відома споживачам. А ще краще знають її аграрії, які співпрацюють з підприємством. Перелік напрямків взаємодії з волинськими господарниками щоразу розширюється. Нині «ВІЛІЯ» не лише закуповує зернові, а й пропонує засоби захисту рослин та добрива за конкурентними цінами, а також якісне насіння кількох культур власного виробництва.
Комерційний директор ТзОВ «Волинь–Зерно–Продукт» Володимир Божок розповів про ціноутворення на основні сільгоспкультури.
– Є фундаментальні фактори, які впливають на ціну: перехідні запаси, посівні площі, планована врожайність. А є технічні. Це перш за все погодні умови. Крім того, скажімо, на ріпаку позначається курс пари долар-євро. Чим сильніша американська валюта, тим ціна у ній менша, чим вона слабша, тим ціна більша, і це відображається на гривневому еквіваленті. Для вартості ячменю найважливіший лише один фактор — поголів’я верблюдів у Саудівській Аравії. Україна вирощує 4 мільйони тонн ячменю, а Саудівська Аравія купує на корм цим тваринам 6 мільйонів тонн. Є верблюди — є ціна на ячмінь, немає їх – немає ціни, — останній приклад, який навів Володимир Петрович, викликав пожвавлення серед слухачів.
Володимир Божок також наголосив: варто враховувати, що Волинь розташована поряд із Польщею. Тому на тих культурах, які купує західний сусід (соя, кукурудза та особливо ріпак), можна виграти до 10 доларів на тонні, якщо постачати напряму в Польщу, а не везти у південні порти. Відтак для волинських господарств ці три культури вже мають додаткову перевагу. Озвучив він і нинішні ціни на зернові (подаємо їх із розрахунку за тонну, також треба враховувати коливання 200 — 300 гривень). Отож ріпак коштує 11 тисяч гривень, пшениця ІІІ класу – 4250, ячмінь – 3600 — 3800, соя без ГМО – 10,5 тисячі гривень, соя з ГМО – 10,2 тисячі, горох – 220 доларів на елеваторі. Соняшник та жито не експортують, тому ціни приблизні: соняшник – 9,8 — 10 тисяч гривень, жито 3200 — 3400 гривень. Питання цін цікавило присутніх чи не найбільше. Адже не кожен має час слідкувати за ринком та можливість точно прогнозувати, як це роблять фахівці групи компаній ТМ «ВІЛІЯ».
Генеральний директор ТзОВ «Волинь–Зерно–Продукт» Сергій Супрунюк переконаний, що все треба починати з планування, яке у них триває з січня. Зокрема, зазначив, що цього року обсяги елеваторів збільшили з 220 до 250 тисяч тонн.
Аби аграріям було зручніше трудитись, ми хочемо елеватори в Луцьку, Млинові, Дерно та Звинячому перевести на цілодобовий режим роботи, а в Рожищі, Сенкевичівці та Лукові вони працюватимуть у дві зміни. Щоб робота йшла швидше, цього року обновили весь автопарк. На жнива до 130 автомашин буде найнято від третіх осіб. Уже уклали угоди з 18 господарствами на постачання 35 тисяч тонн ріпаку, – похвалився співпрацею Сергій Супрунюк.


А КОНСУЛЬТАЦІЇ З ПРИВОДУ ВНЕСЕННЯ ДОБРИВ ДАЄ... НІМЕЦЬКИЙ ФАХІВЕЦЬ



Ярослав Мазуренко (в центрі) демонструє двометровий ріпак, вирощений на наших грунтах.



Керівник департаменту реалізації агроресурсу Віталій Хінцінський розповів про постачання добрив та засобів захисту рослин. Порівняно нова тема для групи компаній ТМ «ВІЛІЯ» – насіння. Віталій Хінцінський, так би мовити, «на пальцях» довів присутнім, що якісне насіння не може коштувати дешево. Розповів і про низькі ціни на хімікати.
— У нас партнери беруть добрива у кредит дешевше, ніж в інших за гроші. Чому? Бо за рахунок великого валу (минулого року ми продали добрив та засобів захисту рослин на 2,2 мільйона доларів та ще стільки ж використали для власних підприємств) отримуємо добрі знижки. Відтак можемо відпускати їх дешевше, ніж інші продавці, – каже Віталій Хінцінський.
Затим учасники семінару оглянули поля, які обробляє група компаній ТМ «ВІЛІЯ». Вони розташовані у селах Бортяхівка та Малинівка Рожищенського та Великому Порську Ковельського районів. Увагу слухачів привернули виступи головного технолога з рослинництва Ярослава Мазуренка та керівника департаменту агровиробництва Віталія Карпюка.
— Ми відмовилися вирощувати на Поліссі сою, бо це не вигідно. У нас зона озимих культур, яких у сівозміні повинно бути до 70 відсотків, – переконаний Євген Дудка.
Зате пшениця росте добре. Просто посеред поля на дошці Ярослав Мазуренко розписав витрати для вирощування цієї культури, адже деякі господарства у групі компаній не мають власної техніки, а наймають її. Проте таке підприємство при правильній організації теж прибуткове. Отож, швидко підбивши вартість усіх підживлень, обприскувань, оранки, жнив, інших сільськогосподарських робіт, насіння, добрив, засобів захисту і віднявши від вартості вирощеної пшениці, він наочно показав, що навіть на піщаних ґрунтах на 1 гектарі можна отримати до 10 тисяч гривень прибутку. І це при врожайності 60 центнерів. А якщо вона буде більшою, то й прибутки зростуть.
Користуємося послугами німецького консультанта Берта Лесснера, – каже головний технолог з рослинництва. – У сезон він буває тут кожні два тижні. Підказує, де ми можемо зменшити норми внесення препаратів, на який із них тратитися варто, а на який — ні. В Україні немає незалежних дослідних лабораторій, аби перевірити, який же засіб дійсно найкращий. Доводиться вірити представникам постачальників, а вони не завжди об’єктивні, бо зацікавлені продати власну продукцію. У Німеччині є незалежні лабораторії і їхні результати доступні для консультантів.


КОЛИ КОМБАЙН ВИГІДНІШЕ НАЙМАТИ...
Про організацію праці на жнивах розповів керівник департаменту агровиробництва Віталій Карпюк:
— Попри наші обсяги (цього року треба зібрати 16 тисяч ранніх зернових), жнива розтягуються не більш ніж на 15 днів. Притому, що працюємо у різних зонах: від Ковельщини до Млинівщини. У середньому за день треба збирати 7 тисяч тонн зерна. Щодня працює до 40 комбайнів, 100—105 автомобілів, 15 перевантажувачів. Ми відійшли від заправок у робочий день. Тільки під час перезмінки або вночі, — сказав Віталій Володимирович. — Уже навіть на погоду не накидаємо додаткових днів: якщо стоїть завдання зібрати площу за 8 діб, то так і буде зроблено. Оформлення машини на елеваторі триває 1 хвилину, розвантаження — 30 хвилин.
Група компаній ТМ «ВІЛІЯ» свідомо відмовилася від того, аби мати достатню кількість власної техніки. Порахували, що вигідніше у пікові періоди наймати комбайни та вантажівки у третіх осіб. За 1 га за послуги комбайна платять близько 40 доларів (це вище, ніж у середньому на ринку). Власні 13 комбайнів мають роботу з липня до зими, кожен обмолочує 1800 га. У такому випадку утримувати техніку вигідно. В іншому — доцільніше її найняти. На жнива формують бригади, кожна з яких має 3 — 5 комбайнів, 3 перевантажувачі, лінійку на елеваторі та достатню кількість автомашин.
— Давайте рахувати економічну вигоду, – пропонує Євген Дудка. – На ранніх зернових комбайн буде працювати тільки 15 днів. Умовно день роботи найнятої одиниці обійдеться у тисячу доларів. За 5 років витратите всього 75 тисяч. Це вигідніше, ніж купувати та обслуговувати власний. Тому ми рекомендуємо: якщо комбайн щороку обробляє 1500 га – майте власний, якщо менше – наймайте.


СПІВПРАЦЯ МІЖ ГРУПОЮ КОМПАНІЙ
ТМ «ВІЛІЯ» ТА АГРАРІЯМИ У ЦИФРАХ



  • 149 господарств прокредитували,
    18,5 тисячі тонн добрив надано у кредит,
    3110 тонн насіння продано,
    на 2,2 мільйона доларів США продано добрив та засобів захисту.


 

Telegram Channel