— Торік у добірці “Чи ви у домі хазяїн?” розповідалось, як вичинити кролячу шкірку. Мене ж цікавить вичинка шкіри великої рогатої худоби...
— Торік у добірці “Чи ви у домі хазяїн?” розповідалось, як вичинити кролячу шкірку. Мене ж цікавить вичинка шкіри великої рогатої худоби. Питав багатьох людей, але так й не дізнався. Чи можливо її вичинити вдома? Володимир ЛЯБУК. с. Синове Старовижівського району. Операція ця досить проста і її можна зробити у домашніх умовах. Свіжі шкіри занурюють у розчин відразу, а засохлі спочатку розмочують у воді кімнатної температури. Розчин виготовляють так: на 1 л води беруть 40—50 г солі і 1—2 таблетки норсульфазолу. У такому розчині шкіру витримують протягом 20—24 годин. А щоб її знежирити, перуть у мильній воді. Розчин для вичинки: на 1 л води дайте 330 мл дев’ятипроцентного оцту і 30—40 г солі. Шкіри у ньому треба вимішувати через кожні 2—2,5 години. Вичинка триває від 5 годин до 4 діб. Віджаті шкіри складають одна на одну хутром догори і тримають під вагою 1—2 доби. Потім 2—3 доби витримують у дубильному розчині: на 1л води беруть 7 г хромового галуну і 50—60 г солі. Розм’якшення шкір (жирування) роблять за допомогою спеціальної мастики. Для її приготування беруть півлітра води, 50 г мила, півкілограма свинячого жиру, 5—10 міліграмів нашатирного спирту. Мило розчиняють у киплячій воді, вливають туди жир і добре перемішують. Коли розчин прохолоне, додають нашатирний спирт і знову перемішують. Шкіри з м’ясного боку намазують мастикою, кладуть одна на одну і так витримують впродовж 3—4 годин. Після вичинки, дублення і розм’якшення перуть у теплій мильній воді.