Для сівби відбирають найкращі головки часнику. Розділяють їх перед садінням. Якщо зробити це раніше, то зубки можуть вражатися хворобами і втрачати схожість...
Для сівби відбирають найкращі головки часнику. Розділяють їх перед садінням. Якщо зробити це раніше, то зубки можуть вражатися хворобами і втрачати схожість. Науковці застерігають, що запізнюватись із садінням озимого часнику не слід. У західному регіоні України це зазвичай роблять у другій декаді жовтня. Але, звісно, цей строк не догма. Все залежить від погоди. Нинішня осінь тепла, тож можна висадити ще й зараз. До речі, краще зимують ті зубки, які перед зимівлею мають по 12—18 корінців. На невеличких грядках часник садять рядковим способом з відстанню між рядками 15—30 сантиметрів, між зубками — до 10 сантиметрів. На легких грунтах зубки загортають трохи глибше. Великі садять на глибину 7—10, середні і дрібні — на 6—7 сантиметрів. Треба дивитися, щоб шар грунту над зубцями був не тоншим трьох сантиметрів. Рядки після садіння замульчовують торфом, перегноєм, компостом шаром у 3—4 сантиметри. Як зазначають автори книжки “Овочі на присадибній ділянці” (Львів, 1999), найкращими сортами озимого часнику є Донецький фіолетовий, Старобільський місцевий, Харківський фіолетовий, Софіївський і Спас.