Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

ВАЖЛИВА ГАРАНТІЯ НАШОЇ СПІЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ

Розмова зі Станіславом Адам’яком — Почесним консулом України в Холмі, головою фірми “Zomar“

Розмова зі Станіславом Адам’яком — Почесним консулом України в Холмі, головою фірми “Zomar“

— Вже понад п’ять місяців ви виконуєте обов’язки Почесного консула України в Холмі.
— Так, 1 червня 2004 року Надзвичайний і Повноважний Посол України в Польщі Ігор Харченко призначив мене на цю посаду, а 1 жовтня відкрито Консульство в Холмі.
— Ви корінний поляк і одночасно Консул України. Чи немає у цьому суперечностей?
— Ні. Посада Почесного консула, на щастя, не потребує відмови від власного громадянства і патріотизму. Але любов до Батьківщини не виключає можливості працювати на користь іншої держави — тим більше, хорошого сусіда. Дружня, спокійна і самодостатня Україна — це одна з досить важливих гарантій нашої спільної безпеки. Тому в інтересах і Польщі, і України є формування добросусідських відносин і розвиток економічної співпраці, а також добрих, приязних контактів. І про це буду дбати як Почесний консул України в Холмі.
— Ви були і є відомим польським бізнесменом. Фірма “Zоmar” займає в рейтингах, проведених різними медіа, місце у першості 500 найбільших польських підприємств. Відомо, що цьому ви завдячуєте торгівлі з Україною.
— Фірма “Somar S.A.” постала у 1993 році. З самого початку своєї діяльності ми головним чином займалися закордонною торгівлею — імпортом мінеральних добрив і дорожнього гравію з України. З 1994 р. ми розпочали експорт вугілля і пов’язали перші торговельні контакти з українськими фірмами енергетичного і теплового комплексу. Завдяки співпраці з українською енергетикою ми отримали можливість імпорту електроенергії з Добротвору в обмін на польське вугілля. Співпрацюємо з українською енергетикою на основі довготривалих угод. Ми маємо концесії на постачання електроенергії на всій території Польщі і є посередниками в трансакціях купівлі-продажу енергії між її виробниками і споживачами. Завдячуючи співробітництву з копальнями і переробними підприємствами, ми є також постачальниками вугілля для польських електростанцій, міських теплоцентралей та інших споживачів. На український ринок поставляємо машини і обладнання для енергетики.
Крім діяльності в енергетичній галузі, постійно продаємо також на експорт такі сільськогосподарські товари, як м’ясо і цукор, одночасно імпортуємо комбікорми, висівки, олії, мінеральні добрива. Наші фірми займаються готельним бізнесом (готель “Європа” в Любліні), а також переробкою і продажем дорожнього гравію. Тут варто зазначити, що наші господарські інтереси поєднують нас з Волинню. Багато років нашим добрим торговим партнером є фірма “Луцькавтодор”, керована Юрієм Ольховим. Ми є також акціонерами копальні базальту в Рафалівці. Фірма “Zomar” бере активну участь в місцевому, громадському житті, є спонсором багатьох культурно-освітніх і спортивних імпрез і починань. Фінансово підтримуємо медичну службу і добродійні організації, а також Колегіум польських і українських університетів у Любліні.
— Консульства мають свої округи. Чи є щось подібне у вас?
—- Так. Мій консульський округ охоплює більсько-підляський, холмський, грубешівський, томашівський і влодавський повіти Польщі. Консульську опіку мають всі громадяни України, які тимчасово чи постійно перебувають на вказаній території. Окрім цього, завданням Консульства є підтримка господарських, торгових, наукових і культурних контактів. Консульство знаходиться у Холмі на вул.Монюшка, 3. Працює воно від понеділка до четверга з 8.00 до 15.00 (без перерви). Телефон 0-82-562-20-22.
До нас можна звертатися з багатьма справами, але з одним лише принциповим застереженням — Консульство в Холмі не видає паспортів і не засвідчує правних документів. Це виконує Генеральне консульство України в Любліні на вул. Куницького, 24. Телефон 0-81-531-88-01.
— Це ваша перша зустріч з газетою “Волинь”, яку читають майже 300 тисяч мешканців прикордонного регіону.
— Із приємністю користуюсь можливістю, щоб побажати всім мешканцям прекрасної Волині успіхів в розвитку і праці, достатку і сімейного щастя, а в разі приїзду до Польщі — безпечного перебування і щасливого повернення в Україну. Вірю, що моя присутність у Холмі відкриє вам контакти і допоможе в тих ситуаціях, які цього потребують. Дякую за розмову.
Розмовляв Анджей ВАВРИНЮК,
кореспондент “Волині” в Польщі.
Telegram Channel