Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

НОВИЙ МЕТОД ДІАГНОСТИКИ АЛЕРГІЇ

Дві тисячі волинян щороку звертається до поліклінік зі скаргами на алергію, 700 чоловік щороку лікується в стаціонарах...

Дві тисячі волинян щороку звертається до поліклінік зі скаргами на алергію, 700 чоловік щороку лікується в стаціонарах. Найбільш алергізоване населення, звісно, у містах. Локалізація алергії різна — дихальні шляхи, шкіра, а також внутрішні органи. Серед алергозів, що найчастіше призводять до інвалідності, — дихальні. Саме вони можуть спричинити бронхіальну астму. На Волині нею страждає більше трьох з половиною тисяч чоловік.
У лікарні хворого на ту чи іншу недугу, як правило, запитують: «Чи маєте ви алергію на медикаменти?». Це тепер звичне явище, позаяк 25-30 відсотків людей, за західними мірками, уражені алергією. Будь-який лікарський препарат — аспірин чи вітаміни — може викликати алергію і призвести навіть до летального випадку. Медики на сьогодні виділяють до 400 алергенів. У їх переліку, зокрема, дитяче харчування, білий хліб, вироби з латексу (повітряні кулі, дитячі гумові іграшки).
Тепер часто-густо можна спостерігати, що діти не можуть пити коров’яче молоко — на шкірі у них відразу ж з’являється кропив’янка, їх проносить. Але це не завше алергія на харчовий продукт. У багатьох випадках молоко просто не засвоюється в організмі дитини, бо у її шлунку немає відповідного ферменту. Цей генетичний дефект, зі слів спеціалістів, проявляється як алергія, але ферментопатію, так називають його медики, треба диференціювати, провівши ряд обстежень.
Саме час розповісти про метод визначення загального імуноглобуліну Е в крові людини. Піонерами у його запровадженні кілька років тому стали спеціалісти лабораторії медичної генетики, імунології, ендокринології і генетичної біохімії, що діє при обласній дитячій клінічній лікарні. Зі слів завідувачки лабораторії Софії Філіпчук, якщо загальний імуноглобулін Е в крові підвищений, то в людини є алергія. Спілкуючись з хворим або його рідними, лікарі підбирають панель алергенів, необхідних для визначення таких, що спричиняють алергію.
— Коли одного разу я побачила дитячі, сколоті від багатьох шкірних проб ручки, набряклі до того, що все злилося, то ледве не отримала інфаркт, — згадує Софія Порфирівна. — Це якоюсь мірою і підштовхнуло до пошуків.
Відтак три роки тому у цій лабораторії за аналізом крові почали визначати не лише медикаментозну, а й інші види алергії. За кордоном до цього дійшли вже давно. У нас цей метод не прижився, можливо, через його витратність. Реактиви, що застосовуються, звичайно, недешеві, відповідно — й сам аналіз. До речі, реактиви у цій лабораторії використовують лише запатентовані в Україні.
Семеро високопрофесійних лікарів-лаборантів на чолі із Софією Філіпчук готові допомагати людям, застосовуючи ще один новіший метод. Він базується на виявленні в сироватці крові специфічних алергічних імуноглобулінів Е. Лікарі-лаборанти тепер без шкірних проб за його допомогою можуть точно встановити чинник, що викликає алергічну реакцію. Таку діагностику на Волині не проводить більше ніхто. В алергологічному відділенні обласної клінічної лікарні визначають лише загальний імуноглобулін Е.
Обласний алерголог Алла Бабіна вважає, що діагностику алергії треба проводити зараз, у період спокою. Так що не гайте часу і звертайтеся до спеціалістів, якщо помітили у себе симптоми хвороби.
Світлана МЕХ.
Telegram Channel