А на обід… кофта
Саме таку дивну назву має одна з найпопулярніших у Єгипті страв. Взагалі кухня цієї африканської країни вважається дуже складною. Але хіба це причина, щоб із нею не ознайомитися?
М’ясний суп фатта
Інгредієнти: 500 г яловичини, 1 цибулина, 3 ст. л. олії, 5 зубчиків часнику, 1 ч. л. оцту, 1 зерня кардамону, 2 склянки вареного рису, сіль та перець — за смаком, грінки.
Приготування. Зварити м’ясо у воді, додавши порізану кільцями цибулю та спеції, вийняти його, бульйон злити в каструлю і відставити. Розігріти на пательні 2 ложки олії, обсмажити м’ясо, залишити в теплому місці. Злегка підсмажити на залишку олії часник. Додати м’ясо, оцет і часник у бульйон, усе закип’ятити, приправити, всипати рис і довести до кипіння. Подавати гарячим, посипавши грінками.
Кофта (Кюфта)
Інгредієнти: 1 кг яловичого фаршу, 3 ст. л. подрібненої петрушки, 1 цибулина (дрібно порізана), 0,5 ч. л. чорного перцю, сіль та спеції до м’яса — за смаком.
Приготування. Нагріти гриль (страву також можна готувати на мангалі). До фаршу додати всі інгредієнти і добре вимішати, розділити на 4–5 частин. Із кожної порції сформувати смужку і намотати на шампур по спіралі. Можна скористатися й дерев’яними паличками, але перед цим їх необхідно вимочити у воді протягом години, щоб не горіли. Розмістити шампури з м’ясом на грилі, рівномірно полити жиром і смажити упродовж 3–4 хвилин з кожного боку. Коли прожариться, акуратно зняти з шампурів. Страву зазвичай подають на перепічці (підпалку) з огірками й помідорами, заправленими йогуртовим соусом.
Діп із сиру з овочами
Інгредієнти: 250 г сиру кисломолочного, 3 ст. л. йогурту без наповнювачів, 1 помідор, 1 огірок, 1 перець болгарський, 2–3 ст. л. подрібненої зелені,
2 зубки часнику, 1 ст. л. оливкової олії, сіль та перець червоний мелений — за смаком.
Приготування. Сир у глибокій тарілці розім’яти виделкою, влити йогурт і перемішати до однорідної маси. Додати дрібно нарізані помідор, огірок (очищений від шкірки), перець і зелень, продавлений через прес часник. Посолити за смаком. Все добре перемішати. Викласти діп на тарілку. Посипати червоним гострим перцем і полити оливковою олією. Подавати з коржем або грінками.
Басбуса
Інгредієнти: для тіста — 1 склянка манної крупи, 1 склянка борошна, 1 склянка цукру,
0,5 склянки кокосової стружки,
1 склянка йогурту, 0,5 склянки олії, 1 яйце, 2 ст. л. розпушувача, 1 пакетик ванільного цукру, родзинки; для сиропу — 1,5 склянки води, 1,5 склянки цукру, 1 ст. л. лимонного соку.
Приготування. Змішати всі інгредієнти для тіста, викласти у форму, пекти в попередньо розігрітій до 180оС духовці, поки тісто не стане золотистого кольору (близько 20 хвилин). У каструлю налити 1,5 склянки води, всипати цукор, додати лимонний сік і варити, поки сироп не загусне. Дістати басбусу з духовки і рівномірно залити теплим сиропом. Прикрасити горіхами або кокосовою стружкою.