У спеку — меню особливе
Коли сонце припікає і термометри зашкалюють, дуже важко змусити себе їсти звичні гарячі й ситні страви — хочеться чогось прохолодного, освіжаючого. Пропонуємо добірку таких рецептів
Салат «Літній»
Цей вітамінний салат чудово доповнить м’ясну страву або стане легкою вечерею
Інгредієнти: 200 г капусти, 1 огірок, 100 г кукурудзи консервованої, зелень (цибуля, кріп або петрушка), 3 ст. л. майонезу або олії, сіль — за смаком
Приготування. Капусту нашаткувати. Огірок нарізати соломкою. Зелень дрібно посікти. Додати кукурудзу, посолити, заправити і перемішати.
Окрошка
Вона прекрасно втамовує спрагу і охолоджує у спеку
Інгредієнти: 3–4 л хлібного квасу, 3–4 огірки, 200 г вареної ковбаси або шинки, 10–15 редисок, по 1 пучку кропу та зеленої цибулі, 3 варені яйця, 2–4 картоплини, 3 ст.л. гірчиці, сметана, сіль, перець, цукор — за смаком.
Приготування. Дрібно нарізати зелень цибулі, посолити і розім’яти виделкою. Відокремити білки яєць від жовтків. До жовтків додати 1–2 ч. л цукру, гірчицю, 1 ст. л. сметани, ретельно розтерти виделкою і перемішати. Білок дрібно нарізати. Відварену або печену картоплю в «мундирі» почистити і накришити або натерти на крупній тертці. Нарізати ковбасу, огірки, редиску, як для вінегрету або трохи дрібніше. Посікти зелень кропу. Всі інгредієнти змішати в каструлі і залити квасом. Додати зелену цибулю і яєчну заправку. Посолити, поперчити. За смаком можна додати ще гірчиці, особливо якщо квас солодкий. Страву подавати охолодженою, посипавши кропом і заправивши сметаною.
Домашнє морозиво
Звісно, можна придбати студений десерт у магазині. Але спробуйте приготувати його власноруч зі свіжих натуральних продуктів — і ви відчуєте різницю
Інгредієнти: 1 яйце, 2–3 ст. л. цукру, 1склянка молока, ванілін або ванільний цукор.
Приготування. Яйце збити з цукром і ваніліном у каструльці, влити молоко і поставити на невеликий вогонь. Постійно збиваючи, довести до кипіння і відразу ж зняти з плити. Охолодити і вилити у лоток. Накрити і поставити в морозилку на 4–5 годин. За час, поки морозиво застигає, його необхідно як мінімум 4 рази добре перемішати, щоб не утворювався лід. При подачі прикрасити фруктами, ягодами або тертим шоколадом. Додаючи в процесі приготування горіхи, какао або шоколад, отримаєте морозиво з різними смаками.