Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

На Дніпропетровщині жителі втретє просять «скинути» Брежнєва

Жителі Кам’янського (колишній Дніпродзержинськ) звернулись до міського голови та мерії з вимогою демонтувати пам'ятник-погруддя радянському полiтичному дiячевi Леоніду Брежнєву у їхньому місті

Відповідне звернення зареєстровано на сайті електронних петицій до місцевої влади. 


«Прошу знову (втретє) ще раз переглянути питання щодо демонтажу у мiстi Кам'янське пам'ятника-погруддя радянському полiтичному дiячевi Леонiду Iллiчу Брежнєву, генеральному секретаревi ЦК КПРС, чотири рази герою Радянського Союзу, згiдно з законом про «Засудження комунiстичного та нацiонал-соцiалiстичного (нацистського) тоталiтарних режимiв в Украiнi та заборону пропаганди їхньої символiки». Дане погруддя, яке досi стоїть на постаментi на площi мiста, асоцiюється як символ радянського тоталiтарного режиму», - йдеться у зверненні, передає «Укрінформ». 



Ми не пропонуємо знищувати погруддя Брежнєва, а просимо прибрати його з постамента.



Автор звернення наголошує, що зазначений пам'ятник не було внесено до Всеукраїнського реєстру нерухомих пам'яток iсторiї, тому він пiдпадає пiд закон декомунiзацiї, а значить -  демонтажу. І вiдмова демонтажу - це пряме порушення чинного закону України.


«Брежнєв є нашим земляком, вихiдцем iз нашого мiста, але це не виправдовує його дiяння як полiтичного дiяча, бо саме через цю людину Україна зазнала скрутних часiв рокiв «застою»,  - підкреслює автор петиції і уточнює, що «ми не пропонуємо знищувати погруддя Л. Брежнєва, а просимо прибрати його з постамента, а саму бронзову скульптуру, пiсля демонтажу з постамента, можна перенести в музей, але в музей в будiвлю, геть подалi з площi та сквера». 


Нагадаємо, що у Кам'янському мiсцева влада та депутати хочуть оголосити територією музею частину скверу з пам'ятником Леоніду Брежнєву, який матиме назву "Мiфи та реалiї радянської епохи". Вони навіть заклали до міського бюджету на поточний рік 800 тис. грн на ремонт пам'ятників, в числі яких - пам'ятник Брежнєву.


Бронзове погруддя на гранітному постаменті було встановлене у 1976 році до 70-річчя Брежнєва і при його житті.

Telegram Channel