Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

МІЖНАРОДНА НАУКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ В ЛУЦЬКУ

У Волинському університеті імені Лесі Українки відбулася Міжнародна наукова конференція “Українці Холмщини та Підляшшя: історична доля, духовна і матеріальна культура впродовж віків”.

У Волинському університеті імені Лесі Українки відбулася Міжнародна наукова конференція “Українці Холмщини та Підляшшя: історична доля, духовна і матеріальна культура впродовж віків”.
Її організатором стали Міністерства освіти і науки України, закордонних справ, Національна Академія наук України, Державний комітет України у справах національностей та міграції, обласна державна адміністрація та обласна і Луцька міська ради, Волинський університет імені Лесі Українки, обласне громадсько-культурне товариство “Холмщина”, редакційно-видавнича група “Реабілітовані історією”, обласний краєзнавчий музей та державний архів області.
Відкрив конференцію проректор Волинського університету імені Лесі Українки, доктор історичних наук Володимир Баран, привітавши її учасників.
З вітальним словом до присутніх звернулися, наголосивши на тому, що тільки наш час дає можливість науковцям досліджувати, виносити на обговорення болючі проблеми, пов’язані з антиправовою акцією тоталітарного режиму СРСР і Польщі, які здійснили примусове переселення етнічних українців з Холмщини, Надсяння, Лемківщини, Підляшшя та Західної Бойківщини, заступник голови облдержадміністрації Степан Родич, луцький міський голова Антон Кривицький, керуючий секретаріатом обласної ради Володимир Навроцький. Він зачитав вітання учасникам конференції від Голови Верховної Ради Володимира Литвина.
Про болючі проблеми, які чекають на своє дослідження, говорили у коротких вітаннях-виступах представники з Києва, зокрема, Теофіл Риндюк, Олександр Кравчук, а також Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Войцех Галонзкі, заступник голови управи об’єднання українців у Польщі Роман Дрозд, голова обласного товариства “Холмщина” Микола Онуфрійчук.
У пленарному засіданні конференції, в дискусіях під час проведення “круглого столу”, в роботі секційних занять взяли участь науковці з Києва, Чернівців, Львова, Волині, Рівненщини, Польщі, краєзнавці, архівісти, свідки тих трагічних подій. Цікаві доповіді, дослідження підготували доцент з Київського Національного педагогічного університету імені Михайла Драгоманова Галина Вишневська, професори Волинського, університету Микола Кучерепа, Богдан Ярош, Юрій Макар з Чернівецького університету, їх колеги з Польщі.
Учасники конференції побували у музеї Волинської ікони, здійснили екскурсію у древній Володимир-Волинський.
По закінченню роботи була прийнята ухвала, своєрідне звернення до Верховної Ради України про проведення парламентських слухань, присвячених саме проблемам депортації українців з Польщі і їх вирішення на державному рівні.
Telegram Channel