Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

МИСЛИВЦІ РОЗЧОХЛЮЮТЬ РУШНИЦІ

Про особливості організації осінньо-зимового полювання, якого очікує дванадцятитисячний колектив волинських мисливців, розповідає в інтерв’ю генеральний директор ДЛГО “Волиньліс” Богдан Колісник

Про особливості організації осінньо-зимового полювання, якого очікує дванадцятитисячний колектив волинських мисливців, розповідає в інтерв’ю генеральний директор ДЛГО “Волиньліс” Богдан Колісник
– Сезон полювання на хутрових звірів – зайця-русака, лисицю, єнотоподібного собаку, – каже Богдан Іванович, — на Волині відкривається в останню неділю місяця, 28 листопада, і триватиме до 16 січня 2005 року. Добувати цих тварин мисливці мають право за наявності відстрільних карток, що видаються користувачами мисливських угідь у межах встановленої пропускної спроможності угідь.
Встановлена денна норма відстрілу зайця-русака одним мисливцем – один заєць. Норми відстрілу єнотоподібного собаки та лисиці не лімітовано. При цьому слід зважати на те, що встановлені конкретні дні полювань: на хутрових до 26 грудня 2004 року – субота й неділя, а з 2 до 16 січня 2005 року – неділя.
– А якщо на мисливця несподівано вийде вовк?
– Найперше скажу, що ця тварина завдає величезних збитків мисливському господарству. Адже кожен хижак протягом року може з’їсти до тонни м’яса. У Франції в операції, метою якої був відстріл в цій країні останнього вовка, було задіяно 10 тисяч людей. Причина такої уваги полягала в тому, що вовчиця (а саме вона верховодить у зграї!) має властивість при загибелі постійного супутника життя паруватися з собаками. Цей “шлюб” дає так звані вовчо-собачі гібриди, які вже через три покоління знову стають практично чистокровними вовками і ще страшніші для дичини, ніж вовки, оскільки вони менше бояться людей.
Тому знищувати вовків єгерська служба, як це зробив недавно, наприклад, відомий єгер Григорій Єфремовський, повинна цілорічно. Добування ж вовка мисливцями дозволяється здійснювати принагідно, але за обов’язкової наявності ліцензії або відстрільної картки на добування інших мисливських тварин.
Відстріл же вовка та лисиці не в мисливський сезон або в заборонених для полювання місцях здійснюється мисливцями з дозволу державного лісогосподарського об’єднання “Волиньліс”, а в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду – з дозволу державного управління екології та природних ресурсів у Волинській області, за письмовою заявкою користувачів мисливських угідь.
– А тепер, будь ласка, розкажіть про полювання на копитних тварин.
– В області мисливське господарство ведуть сім основних користувачів угідь. Кожен із них встановлює свої умови проведення полювань і свої ціни на їх проведення. Загальнообов’язковим же є те, що на рівні області регулюються строки і порядок проведення полювань. Зокрема, в індивідуальному порядку на самців і самок дикої свині, оленів плямистого і благородного користувачі мисливських угідь мають право організовувати полювання в усі дні тижня з 1 вересня до 26 грудня 2004 року, а колективне та облавне — в суботу і неділю – з 6 листопада до 26 грудня.
– Які ж документи обов’язково потрібні для того, щоб взяти участь в полюванні?
– Найперше, це посвідчення мисливця, контрольна картка із сплаченим держмитом за цей рік, дозвіл органів внутрішніх справ на володіння зброєю і, звичайно, відстрільна картка користувача мисливських угідь, що дає право добувати хутрових звірів.
Полювання на диких парнокопитних тварин проводиться за ліцензіями, згідно із затвердженими Міністерством охорони навколишнього природного середовища України лімітами добування (відстрілу, відлову) диких парнокопитних тварин та хутрових звірів у сезон полювання 2004—2005 років.
А щоб мимовільно не стати браконьєрами, якщо навіть “справні” усі документи, обов’язково про свій вихід на полювання слід зробити відповідний запис у контрольній картці. На місці відстрілу дичини в картку також має бути внесена відповідна відмітка про це.
Розмовляв Валерій МЕЛЬНИК.
Telegram Channel