Курси НБУ $ 39.55 € 42.06

ЗАПИШАЛАСЬ ЧЕРВОНА КАЛИНА

Ягоди калини найсмачніші після заморозків. А приготувати з них можна чимало сиропів, желе, повидло, варення, інші смачні напої. Пропонуємо кілька рецептів.

Ягоди калини найсмачніші після заморозків. А приготувати з них можна чимало сиропів, желе, повидло, варення, інші смачні напої. Пропонуємо кілька рецептів.

ЦУКЕРКИ
Підігріти мед, вмочити у нього плоди калини, викласти на тарілку і підсушити. Така калина може зберігатися тривалий час, не втрачаючи своїх цілющих властивостей.

ПАСТИЛА
1 кг калини, 800 г цукру, склянка води.
Промиті ягоди калини бланшувати в окропі 3 хвилини, воду злити, залити ягоди склянкою свіжої води і варити до розм’якшення. Тоді протерти через сито, додати цукор і знову поставити на плиту. Варити до тістоподібної консистенції. Отриману масу перекласти на дерев’яні дощечки і підсушити в духовці. Зберігати в сухому прохолодному місці.

ДЖЕМ З ГАРБУЗА ТА КАЛИНИ
500 г гарбуза і стільки ж калини, кілограм цукру.
Ягоди калини вимити, не знімаючи з галузок, покласти в друшляк, бланшувати парою над киплячою водою впродовж п’яти хвилин і відразу ж перетерти через сито. Гарбуз почистити, нарізати дрібними кубиками, тушкувати у невеликій кількості води до м’якості, а потім перетерти. Пюре і калину змішати, нагріти до кипіння, всипати цукор і варити, перемішуючи. Кип’ятити на повільному вогні 30—40 хвилин. Готовий джем гарячим розлити в стерильні скляні баночки і закрити пластмасовими кришками.

СІК БЕЗ ЦУКРУ
1 кг ягід калини покласти в каструлю, залити водою і довести до кипіння. Зняти з вогню, з ягід відтиснути сік через марлю. Банки закрити, простерилізувати протягом 15—20 хвилин.

НАЛИВКА
200 г соку калини, 150 г цукру, літр горілки, склянка води.
Цукор розчинити у воді, додати сік калини і горілку, витримати два дні.
Telegram Channel