Ця рослина відома далеко не всім. Адже на Україні вона культивується недавно...
Ця рослина відома далеко не всім. Адже на Україні вона культивується недавно. Основна цінність амаранту — білок. Його в амаранті значно більше, ніж у конюшині, гречці і сої. Надзвичайно цінної амінокислоти — лізину — в ньому у 2,5 раза більше, ніж у будь-яких інших рослинах. Цю рослину використовують як харчову культуру. Її зелень додають у салати, перші і другі страви. А також можна засолювати, квасити і маринувати. Прохолодні напої і соки з неї на заході дорожчі від пепсі- і кока-коли. У США, Японії, країнах Африки, Південно-Східної Азії, в Індії і Китаї амарант уже давно є складовою частиною кількох десятків кондитерських виробів, хліба, сотень страв. М’ясо, яке одержали від тварин, у раціоні яких був амарант, за смаковими, лікувальними властивостями завжди цінніше від звичайного. Доведено, що зелень і зерно цієї культури виводять радіонукліди, сприяють ефективному лікуванню ракових пухлин, цукрового діабету, ожиріння, неврозу, атеросклерозу, серцево-судинних захворювань, аденом, геморою, нічного нетримання сечі, захворювань нирок та печінки, запалювальних процесів сечо-статевої системи. Крім того, амарант підвищує продуктивність тваринництва. Домашня живність, в добовому раціоні якої є 20—25 відсотків зелені амаранту, не хворіє, поросята збільшують приріст до 500 грамів на добу, телята — до кілограма. Швидше ростуть й кролі, птиця, збільшуються надої молока від корів. До того ж і жирність його підвищується. Якщо вас зацікавить ця культура, пишіть: Талько В.Ф., вул. Космонавтів, 39, смт Попільня, Житомирська область, 13500.