
Їла-їла дуб-дуб, поламала зуб-зуб
У процесі роботи пилка тупиться, її хід стає важким. Досвідчені майстри можуть визначити гостроту інструмента за блиском різальних крайок, вершин зубів та за звуком роботи
Як нагострити пилку? Полотно необхідно жорстко закріпити між дерев’яних брусків у лещатах. Точіння на коліні або табуретці не дасть належного результату.
Полотно необхідно жорстко закріпити між дерев’яних брусків у лещатах. Точіння на коліні або табуретці не дасть належного результату.
Бажано, щоб напилок був новий. Можна використати і старий, але обов’язково почищений сталевою щіткою і натертий деревним вугіллям, щоб не забивався і не тупився. При заточуванні зуба напилок повинен чіплятися в метал і знімати його шар залежно від сили натиску. А якщо він ковзає, не знімаючи металу, то або зуби пилки перекалені, або напилок стертий. Натиск напилка на зуби повинен бути плавним та рівномірним і тільки в один бік від себе.
На гранях зуба з боку виходу напилка утворюються задирки, які знижують його гостроту. Для їх видалення межі зубів доточують напилком і знімають задирки з бічних граней мокрим бруском.
Після заточування необхідно перевірити гостроту зубів. Для цього їх розглядають уздовж полотна. Якщо ріжучі кромки і вершини не блищать, то вони наточені задовільно, а якщо деякі блискучі, то їх ще треба підточити, зняти задирки і знову перевірити відображення світла їх крайками і вершинами. Після гостріння пилку треба розвести.
