Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

ЯК ТЕПЕР ЗДІЙСНЮВАТИМЕТЬСЯ ВЛАДА В ОБЛАСТІ

Василь Дмитрук розвіює чутки та міфи про мало не державний переворот на Волині...

Нагадаємо, що близько другої години ночі минулої п’ятниці завершилася позачергова сесія обласної ради, і того ж дня голова ради Василь Дмитрук запросив на прес-конференцію працівників засобів масової інформації. Були присутні також народний депутат України Володимир Бондар, депутати обласної ради Володимир Карпук, Андрій Турак, Володимир Банада.
Судячи зі слів Василя Павловича, було вирішено розвіяти чутки та міфи про мало не державний переворот на Волині. Якщо вже й десь депутати обласної ради порушували Конституцію України, то це в Луганську, де додумалися виступати з ініціативою створення... Південно-східної республіки, а в Донецьку високе керівництво заговорило про надання краю автономії. Ось такий шантаж молодої держави після фальсифікації виборів у цих регіонах. На Волині ж до Польщі, як іронічно зауважували, ніхто не прагне приєднуватися, і не закликає до створення якогось окремого князівства.

Василь Павлович ще раз чітко і однозначно роз’яснив, що депутати обласної ради діяли згідно з чинним Законом про місцеве самоврядування та Законом України про місцеві державні адміністрації. Ще раніше було прийнято рішення про делегування облраді повноважень щодо управління майном і воно реалізоване. Тепер облрада відповідно до статей 44 і 72 Закону про місцеве самоврядування повернула собі повноваження, які були в 1998 році передані обласній державній адміністрації. Облрада бере на себе зобов’язання щодо виконання соціально-економічних та культурних програм, сприяння інвестиційній діяльності на території, турбуватиметься про розвиток освіти, науки, охорони здоров’я тощо. Словом, взяла на себе всю повноту влади. У Верховній Раді є напрацьовані законопроекти.
Василь Дмитрук детально зупинився на засадах реалізації прийнятого рішення, зокрема, створення виконкому. Голова облради сказав, що в той же день розмовляв з керівниками силових структур і управлінь облдержадміністрації на тему: як вони ставляться до виконання волі депутатів. Усі відповіли ствердно: будуть працювати в правовому полі, згідно з рішенням сесії обласної ради.
— Ми говоримо всім структурам, що вони повинні спокійно виконувати свої функції, звісно, хто цього бажає і хоче сприяти соціально-економічному розвитку нашої області,— сказав Василь Павлович. — Існують юридичні аспекти, які необхідно розглянути. Законом передбачено, що рішення обласної ради надсилається Президенту, котрий його розглядає.
Голова обласної ради Василь Дмитрук впевнений, що рішення назріле і воно буде реалізовано в області, хоча і виникає ряд питань, зокрема, фінансового характеру, які будуть розглянуті на сесії. Коментар голови з приводу того, що позачергова сесія обласної ради висловила недовіру голові облдержадміністрації Анатолію Французу, був короткий: законом чітко визначено цю процедуру і спосіб голосування — таємно. І це зроблено.
Депутат обласної ради Андрій Турак сказав про наболіле:
— Ми наводимо лад у своєму домі. На Волині склалася така ситуація, що виконавча влада не може управляти, а низи не хочуть так жити. Рішенням сесії усунуто цю непрофесійну владу.
На цю тему висловився і народний депутат України Володимир Бондар.
— Наша коаліція “Сила народу” в майбутньому буде діяти конституційним шляхом, — сказав він. — Керівник не повинен порушувати законодавство, бути професіоналом, патріотом — інших застережень немає. Що стосується нинішніх керівників облдержадміністрації, то вони не діють в інтересах волинян, їм вони байдужі. Перші рішення їх — взяти квартири, хоч вони були ними забезпечені на попередньому місці.
Депутат обласної ради Володимир Банада розповів, що, на його думку, були спроби зірвати силовими методами останню позачергову сесію, оскільки народного депутата України, деяких депутатів обласної ради міліціонери в амуніції взяли в оточення в приміщенні обласної ради. Голова обласної ради Василь Дмитрук запевнив, що він мав розмову з керівниками міліції і його поінформували, що вони будуть з народом.
— Я просив їх не виконувати злочинних наказів і це питання знято,— сказав насамкінець Василь Дмитрук.
Олександр НАГОРНИЙ.
Telegram Channel