Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

МАЛЕНЬКІ МОРЖІ

У дитячій дошкільній установі № 13 “Волошка” міста Нововолинська більше 10 років займаються природним загартуванням дітей...

У дитячій дошкільній установі № 13 “Волошка” міста Нововолинська більше 10 років займаються природним загартуванням дітей
Ц е був якраз той випадок, коли кажуть, що краще один раз побачити, ніж сто разів почути. Бо важко уявити, аби чотирирічні малята в досить прохолодну похмуру осінню погоду в одних трусиках, тримаючи в руках пластмасові посудини, вибігали босоніж на вулицю. Попереду – інструктор з фізкультури Жанна Дмитрівна. Якась мить – руки вгору, дружно вимовляючи: “Боже, пошли нам і усім людям здоров’ячка” – і на тіло полилась холодна вода. А ще кілька секунд – і перед очима замигтіли десятки босих п’яток. При вході стоять заздалегідь підготовлені миски з водичкою для миття ніжок – і мерщій у групу. По - бойовому витираються, одягаються – і до столу.
— Все почалося у 1993 році, коли, прочитавши в пресі про природне загартування діток за системою Іванова в місті Луганську, ми вирішили спробувати у себе, — розповідає Жанна Марценюк. – Мене підтримала колишня завідуюча, на жаль, нині покійна Ніна Лахман. Саме вона скерувала Жанну Дмитрівну, тоді ще досить юного вихователя, на республіканський семінар, який проходив у тому ж Луганську.
— Почали працювати, використовуючи головні складові оздоровлення: сонце, повітря, воду. Важливим фактором виступала систематичність. Тобто, низку певних заходів проводили не від випадку до випадку, а постійно. А що стосується обливання холодною водою, то відзначу, що це, як й інші заходи, проводиться з відома і за згодою батьків, — пояснює Жанна Дмитрівна.
— Нелегко було на початку, — до розмови приєдналася завідуюча ДДУ № 13 Валентина Гідіян, яка раніше працювала тут вихователем. – Батьки до нововведення ставились дуже насторожено, були й невдоволені, адже багато мам оберігають своїх діток, як кімнатні квіти. А тут якесь загартування, гімнастичні навантаження, та ще й обливання холодною водою серед зими!
Перестрибнувши десяток літ наперед, відразу скажу: тепер у “Волошку” – черга. Батьки просяться заздалегідь, записують за 2— 3 роки. І, не зважаючи на те, що вихователі працюють не на повну ставку, у свою справу вкладають не лише вміння, а й душу. В усіх шести групах трудяться справжні ентузіасти. Більше того, при потенційних можливостях садочка прийняти 140 діток “Волошку” відвідують 153 дитини. Її працівникам додає оптимізму те, що міське управління освіти прислухається до потреб установи, в міру можливості допомагає.
— Садочок наш особливий, — свою думку висловлює методист дошкільної установи Вікторія Прокопюк. – І до педагогічних кадрів, відповідно, вимоги інші, вищі. Адже, окрім групи “Здоров’ячок” (саме про неї велась мова на початку), яку відвідують 22 дитини, усі інші теж діють на основі оздоровчих заходів. У групах двічі на день – обов’язкова гімнастика. Після сну – загартування, яке проводиться у фізкультурно-спортивному залі. Ходьба по так званій “доріжці здоров’я” – ребристій поверхні, природному матеріалу: шишках, каштанах і таке інше. Комплекс коригуючої гімнастики включає стрибки, вправи з м’ячами. Впадає у вічі в залі багато спортивного інвентаря, виготовленого з підручних матеріалів. Усе це, сказали, робота фантазії і рук Жанни Марценюк.
Окрім того, до послуг діток – міні-басейн (до речі, з допомогою міського управління освіти у ньому нещодавно встановили електричний бойлер), фіточаї, які сумлінно готує для маленьких вихованців медсестра Людмила Юзефович. Вона також опікується найбільше реабілітаційною групою, куди входять дітки, слабші здоров’ям. Для них комплекс спеціальних заходів, який включає скориговане загартування, точковий масаж. У садку постійно практикуються дні здоров’я з обов’язковими походами в ліс.
Свій роками набутий досвід педагоги дитячої дошкільної установи № 13 зібрали у підготовленому посібнику з оздоровчо-рухового режиму дитячого садка. Випустили спеціальні альбоми, записали дві відеокасети. Шкода лише, що усі ці матеріали безповоротно осіли в якомусь столичному кабінеті. А ця велика праця могла б послугувати багато кому.
Жоден конкурс, який стосується природничо-оздоровчої теми, не обходиться без їх участі, звідки “Волошка” привозить грамоти і відзнаки. У минулому році, наприклад, вийшли переможцем у конкурсах під поетичними назвами “Джміль та Бджілка”, “Зелений вогник”. А за участь у міському конкурсі “Кращий навчально-виховний заклад освіти” отримали грамоту. На почесному місці також грамота, підписана міністром освіти за участь у всеукраїнському конкурсі-захисті сучасної моделі навчального закладу – школи сприяння здоров’ю та впровадження інноваційних технологій.
Після більше десяти років роботи за вибраним напрямком працівники садочка можуть говорити про його ефективність. Тут – мізерний процент захворювання діток, зовсім мало пропусків.
Алла ЛІСОВА.
Telegram Channel