Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
«Не дамо нікому права розкрадати цю область»

Волинь-нова

«Не дамо нікому права розкрадати цю область»

Почути й побачити на власні очі голову Волинської обласної ради Ігоря Палицю прийшло багато журналістів. Навіть візит прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, з яким, як зізнався очільник громади краю, він у товариських стосунках, не викликав такого ажіотажу. Ігор Петрович продемонстрував свою майстерність оратора та вправне володіння головними азами риторики, коли на незручне запитання, щоб збити з пантелику співрозмовника, відповідав зустрічним запитанням

Отож, Ігор Палиця про те, як часто він буває на робочому місці:

— Що у вашому розумінні є робочим місцем голови обласної ради, які в нього повноваження і зобов’язання? Наскільки я розумію, голова обласної ради повинен переживати, щоб максимально наповнювався бюджет, щоб він не розкрадався, має контролювати, на що витрачаються кошти й яким чином це робиться. Він має чітко розуміти потреби області. Тому не вважаю за потрібне сидіти на робочому місці в кабінеті, який, як ви знаєте, розташований на третьому поверсі. Тут працює апарат обласної ради та заступники, які ведуть обіг документів, приймають звернення від громадян.

Не вважаю за потрібне сидіти в кабінеті на робочому місці.

А я їжджу й вибиваю гроші, щось у Києві, щось за кордоном, хочу щоб до нас прийшли інвестори й вкладали кошти. Вважаю своїм завданням, аби область мала гроші не лише на ремонт дахів, але й на розвиток — для будівництва шкіл та доріг. За весь час на посаді голови обласної ради я не отримав жодної копійки заробітної плати. Все, що мені нараховується, залишається в бюджеті. Також жодної гривні не витрачається на мою діяльність: ні на машини, ні на пальне, ні на відрядження.

Про майбутні інвестиції: 

— Займаюся контрактом на 5 мільйонів євро. Намагаюся домовитися, аби вживане німецьке медичне обладнання — 3—5 років використання — безкоштовно передали обласній, дитячій лікарням та перинатальному центру. Я особисто веду ці перемовини. Тривають переговори з китайцями та поляками про видобуток міді. Виходимо на прямі контакти з Об’єднаними Арабськими Еміратами та Китаєм щодо будівництва заводів для переробки бурштину та виготовлення ювелірних виробів.

Про комунальне підприємство «Волиньприродресурс»:

— Команда фахівців обласної ради зробила неможливе в умовах України — наше комунальне підприємство отримало ліцензії на 20 років на промисловий видобуток міді, бурштину й торфу. Але відразу прийшла Генеральна прокуратура, яка вилучила документи, та НАБУ. Хоча я не розумію, що вони шукають, адже ми не порушили жодної букви закону. Нам не підписують дозволи на проекти розробки видобутку цих копалин. Оскільки це триває вже півроку, то підприємство звернулося в суд, щоб змусити чиновників завізувати необхідні документи. Все відбувається тому, що в Києві бояться, що нам вдасться щось зробити — першими в Україні. Хочу ще раз офіційно заявити для тих, хто переживає, що «УКРОП» буде собі вішати медалі й ордени після того, як підуть гроші від «Волиньприродресурсу» в бюджет області: як тільки будуть підписані всі дозволи для нормальної роботи комунального підприємства, я готовий піти з посади голови обласної ради й стану рядовим депутатом. Нехай керує БПП, я не хочу, щоб область була заручником. Адже вже шість місяців стоїмо на місці. Замість того щоб допомагати, нам тільки шкодять. Моя позиція однозначна: ми дотиснемо чиновників, тоді обласний та районні бюджети і звичайні волиняни будуть заробляти гроші від видобутку корисних копалин.
Але хочу наголосити: ми не дамо нікому права розкрадати цю область.

Про затримання керівника «Варти порядку»:

— Фонд «Тільки разом» підтримує формування «Варта порядку» з 2014 року. Ми опублікували, скільки коштів витратили на них. Якщо хтось із них, а там більше однієї тисячі членів, замішаний у побитті, у підпалах, то вони мають відповідати згідно з чинним законодавством. Щодо тих аудіозаписів, які я слухав. Не знаю, його голос чи не його. Але те, що їх оприлюднили, — це подарунок від СБУ адвокатам Олександра Тиводара, адже розголошено таємницю слідства…
Для чого мені стежити за Юлією Вусенко та Ігорем Лапіним? Я й так знаю всі їхні кроки наперед, на що вони здатні. Знаю, в який суд вона побіжить, що буде говорити Лапін. Я з ним бурштин не копаю в лісах, я з ним унітази й машини крадені не возив з АТО.

Про родину у Швейцарії:

— Ви ж знаєте, що у мене у Швейцарії вчаться діти й живе колишня дружина. Якщо для когось новина — то я розлучений. Подивіться мою декларацію. Коли я до них їжджу, то ви вважаєте, що це поганий тон? Якщо у мене будуть інвестиційні робочі питання у Швейцарії, я безумовно буду вирішувати їх там. Якщо у Відні, то там. Якщо в іншому місці, крім Росії й Білорусі, — то там, де вони будуть. Якщо людям не подобається, як я працюю, то наступного разу мене не оберуть…
Про випадок із головою Фонду «Тільки разом» Олександром Товстенюком, якого правоохоронці затримали напідпитку:
— Олександр Віталійович — дуже відповідальна й віруюча людина. Якщо він собі щось дозволив випити, то це неправильно. Я ніколи не сідаю за кермо напідпитку. Думаю, з цього прикрого випадку він уже зробив висновки. І сину своєму завжди кажу (хоча у Швейцарії дозволено один чи два бокали вина), щоб ніколи навіть не пригублював, якщо збирається сідати за кермо.

Про Ігоря Поліщука як майбутнього кандидата на міського голову:

— Коли я сподівався, що вибори міського голови Луцька будуть у вересні, то тоді ухвалив рішення, що Ігор Поліщук буде балотуватися. Він хотів, він до цього готовий, і я його повністю підтримую. Тільки тепер питання: коли будуть призначені вибори?

Про зв’язки із Саакашвілі:

У мене із Саакашвілі ніяких стосунків немає. Він собачка, який говорив те, що йому казали. Тільки спочатку собачку годували з руки, а коли перестали, то він розвернувся й став гавкати на господаря. Саакашвілі двічі був президентом Грузії. І після того втекти, щоб десь тебе пригріли, — це не по-президентському, не по-чоловічому. Але після того, як йому дали українське громадянство, забирати його — це теж неправильно. Потрібно бути послідовним.

 Відео Олександра ПІЛЮКА

 

Telegram Channel