Курси НБУ $ 39.78 € 42.31

ПРИЧИН ДЛЯ ПАНІКИ НЕМАЄ

Розмова з заступником директора з роздрібного бізнесу Волинської обласної дирекції АППБ “Аваль” Галиною Володимирівною Дворецькою

Розмова з заступником директора з роздрібного бізнесу Волинської
обласної дирекції АППБ “Аваль” Галиною Володимирівною Дворецькою

— Галино Володимирівно, напевно Постанову НБУ № 576 „Про тимчасові заходи щодо діяльності банків” зараз знають усі. І розуміють, що для стабілізації банківського ринку на даний час вона необхідна.

— Страх перед невідомістю у країні в розпал політичного протистояння примусив населення інтенсивно скуповувати іноземну валюту та забирати вклади з банків. Але підстав для паніки немає. Зараз ми спостерігаємо не кризову, а лише напружену ситуацію у банківській системі. Тимчасові обмеження на дострокову виплату вкладів та отримання готівкових коштів, введені Національним банком, спричинюють незадоволення серед населення, але такі запобіжні заходи сприятимуть виключно стабілізації фінансового ринку, збереженню коштів та захисту прав населення у майбутньому. Останнім часом банківська система працювала стабільно, зміцнилася довіра до фінансових установ, виросли залишки на рахунках фізичних осіб, кошти населення стали перевищувати залишки на рахунках юридичних осіб. Вказані заходи зупинили відтік коштів з банків, інакше постраждали б і фізичні, і юридичні особи.
На сьогодні ситуація на банківському ринку нормалізується. В останні день-два значно поліпшилась ситуація порівняно з третьою декадою листопада, сума коштів на коррахунку досягла середнього значення показника, що дозволяє здійснювати поточні зобов’язання банку в повному обсязі і без затримок. Бюджетні, митні, а також більшість клієнтських поточних платежів „Аваль” проводить „день у день”, а не наступного дня, як цього вимагає постанова № 576 НБУ. Випадків несвоєчасного отримання готівки для виплати заробітної плати та інших соціальних виплат не було зовсім. Також зменшився обсяг коштів, що знімаються через мережу банкоматів. Якщо в перші дні грудня середньоденний обсяг зняття готівки виріс більше, ніж удвічі, то на сьогодні отримання готівкових коштів через банкомати здійснюється у звичайних розмірах. Хочу додати, що отримано зміни до постанови НБУ згідно з якими зняття готівки для закупівлі молока та живої худоби у населення переробними підприємствами м’ясо-молочної промисловості не обмежується зовсім.
— Галино Володимирівно, а як на рахунок депозитів?
— Депозити також вже починають повертатися. Багато хто вже зрозумів — вилучені кошти недоцільно тримати вдома, придбати іноземну валюту проблемно. Ми пропонуємо конвертацію і розміщення коштів на строковому валютному депозиті. Лише за кілька днів грудня у Волинській дирекції банку „Аваль” перезаключено при закінченні терміну та відкрито нових вкладів на суму 816 тис.грн. Можливо, позитивні зміни дадуть можливість НБУ розробити умови по достроковому розірванню депозитних угод у певних випадках.
— Згідно з постановою НБУ надання нових кредитів заборонено. А чи не привела дана ситуація до несвоєчасного повернення раніше наданих кредитів.
— Заборона видачі нових кредитів є одним з важелів підвищення ліквідності банків. Раніше надані позики планово погашаються юридичними та фізичними особами. Для цього ми досить чітко моніторимо весь кредитний портфель. Значну питому вагу у кредитному портфелі займають валютні кредити. Такі позичальники були досить стурбовані ситуацією, що склалась на ринку банківських послуг. Нам вдалося їх заспокоїти, ми без проблем конвертуємо гривневу масу у валюту, чим забезпечуємо своєчасне повернення валютних кредитів.
— Галино Володимирівно, які рекомендації ви могли б дати клієнтам банку?
— По-перше, не потрібно поспішати. За грудень, на який введені обмеження НБУ, ні „Аваль”, ні банківська система не розпадуться. Зрозуміло, що всі хочуть врятувати власні надбані кошти, бізнес і майбутню банківську систему, адже банки вже досить міцно увійшли у наше життя. Працівники банків такі ж вкладники і позичальники, як усі. І наші кошти теж тут.
По-друге, нема чого купувати кілька холодильників, телевізорів. Не потрібно поспішати з придбанням іноземної валюти за підвищеною ціною.
Юридичним особам раджу потерпіти, налагоджується проплата, налагодиться і кредитування, але до Нового року, швидше всього, постанова НБУ на обмеження кредитування буде діяти. Необхідно винайти якісь нові схеми роботи, порахувати свої запаси. Чекаємо вас у банку, разом будемо думати і знаходити шляхи виходу із критичної ситуації. Ми стільки років разом і ми не хочемо втратити вас.
Хочу подякувати усім клієнтам банку за виявлене розуміння ситуації, за те, що повірили нам та продовжують працювати з нами у розміреному, спокійному режимі. Адже паніка, ажіотаж спрацювали б не лише проти банку, а й проти усієї країни — вкладників-фізичних осіб, підприємств та організацій будь-яких форм власності та сфери діяльності.
Telegram Channel