Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

ДАРУНОК ЛИТОВЦІВ ЛУЦЬКОМУ ЗАМКУ

В одній із веж Луцького замку, можливо, Стировій, у майбутньому буде виставлена унікальна комп’ютерна копія полотна литовського художника Рімаса Мацкявічюса...

В одній із веж Луцького замку, можливо, Стировій, у майбутньому буде виставлена унікальна комп’ютерна копія полотна литовського художника Рімаса Мацкявічюса, що розповідає про відому подію епохи середньовіччя — з’їзд європейських монархів у Луцьку. Оригінал картини знаходиться в Президентському палаці у Вільнюсі.
Поки що цей самміт 1429 року, на думку багатьох науковців, чекає належної оцінки. Але те, що відбулося минулої суботи в Луцькому замку, ще раз підтверджує щирий інтерес литовців до спільної з Україною історії.
Другий рік фахівці видавництва “Балтія-друк”, яке вісім років діє в Україні, працюють над серією українських історичних портретів. Щоб створити цей альбом, вони проводять фотозйомки не лише в музеях України, а й Білорусі, Польщі, Литви. Нещодавно у пошуках портретів литовської доби литовці потрапили й до Луцька і були вражені побаченим у художньому відділі Волинського краєзнавчого музею, що в Луцькому замку, та й сам замок їм дуже сподобався.
Ідею створити комп’ютерну копію картини із Президентського палацу, написаної в 1935 році, підтримав Посол України у Республіці Литва наш земляк Борис Климчук. Канцлер Литви люб’язно дав на це згоду. Копія, зроблена Клаудіусом Дріскюсом, якісна. Теперішні технології дають змогу відтворити імітацію художнього полотна. За словами головного редактора видавництва “Балтія-друк” Віргініюса Строля, це перша ластівка істориків. Спільний аналіз культурного середовища мусить мати продовження.
Литовські друзі, по суті, випередили керівників нашого міста, які мали намір уже з наступного року ознайомитися із картиною у Вільнюсі. Про це під час презентації копії картини у Луцькому замку сказав перший заступник міського голови Святослав Кравчук. Він поділився також ідеєю намалювати сюжет полотна на одному з будинків старого Луцька. Має з’явитися також спільна українсько-литовська монографія. Сигнальний її примірник уже бачили в обласному центрі. Очікується у нас і її презентація.
Це, звичайно, відбудеться, але згодом, а минулої суботи гості з Литви за свою важливу ініціативу були пошановані міською владою — їм, зокрема, вручено подяки та сувеніри. Директор видавництва Рута Малікєнайте зауважила, що таке ставлення до їх починання спонукатиме й до інших вагоміших кроків.
Світлана МЕХ.
Telegram Channel