Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Навіть зірка збірної Іспанії проголосував за незалежність Каталонії

Волинь-нова

Навіть зірка збірної Іспанії проголосував за незалежність Каталонії

1 жовтня відбувся референдум про від’єднання автономної області з центром у Барселоні від Іспанії, яка є конституційною монархією. Мадрид оголосив плебісцит незаконним (чинна Конституція не передбачає права регіонів на відокремлення і визначає державу як унітарну), та намагався його зупинити за допомогою силовиків. У результаті зіткнень активістів із поліцією постраждало майже тисячу людей

Мирослава СЛИВА



Каталонський уряд заявив, що близько 2,26 мільйона осіб віддали голоси на забороненому референдумі про незалежність минулої неділі і 90% з них проголосували за відокремлення. Це приблизно 42,3% від загальної кількості виборців, адже у Каталонії їх налічується 5,34 мільйона.
Прихильники незалежності вважають, що у складі Іспанії регіон втратив широку самоврядність і зазнав дискримінації через втручання в культурну, освітню політику, значне обмеження використання каталонської мови.



Очільник місцевої влади Карлес Пучдемон заявив, що область здобула право на незалежну державу і наголосив: «Жорстокість поліції стане вічним соромом для іспанської держави».



Протягом дня в автономії відбувалися заворушення. З відкриттям дільниць поліція почала жорстко протидіяти виборчому процесу: стріляли у людей гумовими кулями, блокували доступ до місць голосування, вилучали урни та бюлетені. На деяких пунктах сталися сутички правоохоронців із активістами. Насильство проти прихильників референдуму роз-
критикував прем’єр–міністр Каталонії Карлес Пучдемон. За його словами, іспанська поліція у відповідь на «виборчі урни, бюлетені і школи» застосовує «палиці і гумові кулі». За інформацією уряду регіону, незважаючи на активну протидію, працювали близько 73% дільниць. За офіційними даними, постраждали 844 особи, а також 19 поліцейських і 14 співробітників цивільної гвардії.
Сказати «так» незалежності Каталонії прийшов захисник футбольного клубу «Барселона» і збірної Іспанії Жерар Піке. «Я вже проголосував. Разом ми є нестримним захистом демократії», – заявив спортсмен, якого через такі погляди не раз засвистували на матчах «Червоної Фурії». Мер головного міста краю Пекла Колау закликала Євросоюз виступити посередником для врегулювання питання про статус регіону — за будь–якого результату референдуму. Очільник місцевої влади Карлес Пучдемон заявив, що область здобула право на незалежність і наголосив: «Жорстокість поліції стане вічним соромом для іспанської держави». 3 жовтня в автономії запланований загальний страйк.
У неділю ввечері глава уряду Іспанії Мар’яно Рахой виступив із екстреним зверненням до нації, в якому заявив, що в Каталонії не було референдуму про самовизначення.


 

Telegram Channel