Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
У Хотешові відкрили монумент на честь бійців УПА

Волинь-нова

У Хотешові відкрили монумент на честь бійців УПА

Археологи дослідили базу вояків УПА на Камінь-Каширщині

Олексій ЗЛАТОГОРСЬКИЙ


Учора відбулися урочисті заходи з відкриття монументу воякам УПА біля села Хотешів на Камінь-Каширщині. Були присутні голова районної державної адміністрації Валерій Дунайчук, заступник голови районної ради Сергій Дмитрук, представники інститутів громадянського суспільства району та області, ветерани визвольної боротьби, духовенство, громадськість, ЗМІ. Настоятель Свято-Миколаївського храму, декан Камінь-Каширського району отець Володимир звершив чин освячення пам’ятного знаку.



Виявлено гільзи від стрілецької зброї, виробничі предмети та осколки від авіаційних бомб, шматки берести – так звані «грипси», на яких повстанці писали повідомлення, та фрагменти військової форми.



Присутні також поклали квіти до пам’ятного знаку борцям за волю України, що в місті Камені-Каширському, та до могили воїнів УПА, захоронених біля місцевої церкви у селі Хотешів.


 


У 1990-х роках поруч із базою УПА в урочищі Зарічки біля села Хотешів було поставлено символічний пам’ятний знак, який пізніше знищили вандали. У 2014 році за ініціативою Ростислава Кухтея розпочалися археологічні дослідження бази спільною експедицією «Волинських старожитностей» та Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки. Вже більше 20 років Ростислав Кухтей – заступник голови Спілки чорнобильців на Волині, член Громадської Ради при Волинської ОДА — опікується так званою Поліськю державою, що її створили повстанці на Камінь-Каширщині.


Влітку цього року дослідження продовжено. Частково розкрито пекарню упівців, але роботи тимчасово припинено. На природньому підвищенні серед боліт, на площі близько 200 гектарів виявлено і обстежено 41 об’єкт. Колись це були землянки-схрони та господарські будівлі. Виявлено гільзи від стрілецької зброї, виробничі предмети та осколки від авіаційних бомб, шматки берести – так звані «грипси», на яких повстанці писали повідомлення, та фрагменти військової форми.


Завдяки директору ДП «Камінь-Каширське лісове господарство» В’ячеславу Кузьмичу, його колективу та за підтримці районної влади до урочища Садки зроблено грунтову дорогу, встановлено символічну могилу та поставлено дерев’яний хрест.


Маємо надію, що дослідження на території бази УПА в урочищі Зарічки продовжаться і ця територія стане важливим туристичним об’єктом Волині.



Довідка.


Після початку радянсько-німецької війни і окупації Волині багато хотешівців на Камінь-Каширщині записалися до української поліції, а наприкінці 1942 року – на заклик двох прибулих з Галичини членів ОУН поліцаї переходять у підпілля, в ліс. Першим таким з хотешівців був Петро Іванович Маковецький на псевдо Вовчок. Він разом з місцевим священником Олександром Білецьким стає організатором УПА на Хотешівському терені. З часом охочих вступити в УПА було більше, ніж зброї. В селі Котуш було влаштовано військовий комісаріат. Восени 1943 року туди з навколишніх сіл зібрали чоловіків призовного віку.


Перші сформовані боївки провели військовий парад в урочищі Садки. Після набору молоді стали створювати матеріальну базу в урочищах Зарічки, Точища та біля села Підгір’я. Там порядкував господарський взвод, який мав склади зброї, пекарню, млин, ремонтну майстерню, кухню, м’ясний, ковбасний цехи та аптечний склад.



Telegram Channel