Курси НБУ $ 42.04 € 48.98

ЯКЩО ГНИЮТЬ ОВОЧІ

Заготовлена на зиму картопля почала гнити. Як врятувати її?..

Заготовлена на зиму картопля почала гнити. Як врятувати її?
Спеціалісти радять негайно перебрати бульбу. Місце, де вона зберігається, очистити, побілити вапном, додавши 3-процентного мідного купоросу (на кілограм вапна — 30 г купоросу). Не слід залишати перебрані бульби просто так, бо захворювання повториться. Аби йому запобігти, картоплю слід вимити у проточній воді і занурити в гарячу, температура якої не менша 60 градусів, на хвилину—дві. Потім просушити. Така обробка вбиває не тільки бактерії та грибки, а й бруньки, а тому ця картопля для садіння не годиться. Вона — втрачає здатність сходити.
Перебрані бульби, якщо немає де сушити, посипте попелом. Стежте, аби в погребі чи підвалі не було зайвої вологи — крапель на стелі. Щоб вона не утворювалася, поставте ящики з негашеним вапном і регулярно провітрюйте сховище.
У грудні треба перебрати цибулю і часник, що зберігаються для споживання у свіжому вигляді. Якщо виявлені цибулини з ознаками шийкової гнилі (вони стали водянистими, набули жовто-рожевого кольору, лушпиння пліснявіє і покривається щільною чорною кіркою), їх треба відібрати, викласти на деко і прогріти в духовці впродовж чотирьох годин при температурі 42 градуси.
Корисно прогріти й решту цибулі для профілактики розвитку хвороби. Адже вона контактувала із зараженими цибулинами. При появі зеленої плісняви часнику (зубки в’ялі, на поверхні з’являються світло-жовті плями і ямки) треба також прогріти головки в духовці при температурі 30—42 градуси впродовж трьох—чотирьох годин. Потім перекласти на зберігання у ящик.
Якщо ви зберігаєте часник і цибулю у неопалюваній коморі чи кімнаті, то для дезінфекції приміщення слід обкурити його сіркою або парою спирту-денатурату. Тоді овочі зберігатимуться до нового врожаю.
Telegram Channel