Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

ЯКИМ Є НАШЕ СЕРЦЕ?

Директор Інституту серцево-судинної хірургії імені М. Амосова Геннадій Книшов, удостоєний нещодавно звання Герой України, здійснив революцію в анатомії серця

Директор Інституту серцево-судинної хірургії імені М. Амосова Геннадій Книшов, удостоєний нещодавно звання Герой України, здійснив революцію в анатомії серця
Ще геніальний Леонардо да Вінчі зауважив, що серце — це спіралеподібний м’яз. Але для чого таким його зробила природа, не зрозумів. Як не дивно, і кардіологи довго не цікавились цим. Сьогодні ж стало зрозуміло, що знання про спіралеподібність серцевого м’яза необхідні при лікуванні серцевої недостатності за допомогою електростимуляції. У цьому плані Інститут серцево-судинної хірургії має справді серйозні відкриття, наукові розробки. Вже 130 хворих тут пролікували по-новому. У чому ж суть новаторства?
Принцип роботи серця академік Книшов порівнює з принципом викручування мокрої білизни. М’яз скорочується послідовно, при цьому орган міняє свою форму — скручується і витягується. Як стверджує вчений, він звернув на це увагу два роки тому, коли в інституті почали оперувати пацієнтів з ішемічною хворобою на працюючому серці. Тоді він і побачив, як серце скручується і навіть зняв на відео. А минулого року на одному з наукових конгресів на цю ж тему зробив доповідь американський кардіохірург Бакберг. Словом, приблизно одночасно український і американський науковці почали працювати над проблемою.
В Україні взялись вивчати серцеву недостатність, пов’язану з патологією м’яза, досліджувати порушення синхронності і послідовності скорочення різних його ділянок. Звідси й новий підхід до лікування. Вчені з’ясували, що довжина стрічки людського серця приблизно 80 сантиметрів і ця стрічка закручена в спіраль. У серцевій стрічці є чимало волокон, котрі переплітаються і зв’язують різні її ділянки. Саме за рахунок того, що нервові імпульси проходять через ці волокна, відбувається гвинтоподібне скорочення серця.
При серцевій недостатності медики стимулюють м’яз струмом. Але чому метод діяв або не діяв у 30 відсотках випадків, якщо проводити електроди через судини, ніхто пояснити не міг. Ставлять електрод в одному місці — є ефект, на сантиметр нижче — нема. Тепер вчені зрозуміли: важливо знати, у яку ділянку м’яза, у які волокна подавати струм — у ті, що закручують серце, чи в ті, що підтягують його і зменшують довжину. Тепер медики можуть визначити, яка ділянка серцевої стрічки в якому циклі бере участь і будуть безпомилково стимулювати м’яз. До речі, розробка теми про стрічкоподібну будову серцевого м’яза і гвинтоподібне скорочення за значимістю прирівнюється до відкриття будови системи кровообігу.
Зараз академік Книшов і його команда виводять нові гідродинамічні і електрофізіологічні параметри серця на основі принципу золотого пересікання, як найбільш стабільної системи. Знову ж таки, ще Леонардо да Вінчі помітив, що серце сформоване за принципом золотого перетину. Пропорції його шлуночків і камер співвідносяться не 50 до 50, а 40 до 60. Це принцип найбільш стійкого і стабільного функціонування всього, що є на землі. Наприклад, наше око сприймає світ у співвідношенні золотого перетину. Артеріальний тиск в ідеалі 120 на 80 — ті ж пропорції. Цей принцип існує в музиці, фізиці, математиці. Очевидно, природа не випадково людське серце створила саме таким. І таємниць, як бачимо, в ньому криється чимало.
За матеріалами газети “Сегодня”.
Telegram Channel