Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У СНУ сьогодні говорили про Генрика Юзевського – видатну постать прометеїзму

Волинь-нова

У СНУ сьогодні говорили про Генрика Юзевського – видатну постать прометеїзму

Юзевський зміг працювати в уряді Української Народної Республіки та польському уряді, з Симоном Петлюрою та Юзефом Пілсудським.

26 жовтня на базі СНУ імені Лесі Українки розпочала роботу VII Міжнародна прометеїстська наукова конференція «Видатні постаті прометеїзму. Генрик Юзевський і його спадщина (до 125 річниці з дня народження)», учасниками якої стали знані науковці України та Республіки Польща, дипломати, громадські діячі, викладачі та студенти.



Волинь і Луцьк були важливими, а може найважливішими місцями для Генрика Юзевського.



З вітальним словом виступив ректор СНУ імені Лесі Українки, професор Ігор Коцан: «Постать Генрика Юзевського зібрала нас у цьому залі. Відомий політик, польський історик, громадський діяч, художник уперше повертається на Волинь. Юзевський зміг працювати в уряді Української Народної Республіки та польському уряді, з Симоном Петлюрою та Юзефом Пілсудським. Нам потрібно брати з нього приклад як співпрацювати. У своєму щоденнику Юзевський писав, що Волинь, Луцьк для нього – друга рідна хата. Нас об’єднує Волинь. Упродовж кількох днів на базі університету пройде низка заходів, присвячена науковій конференції та відбудеться українсько-польський форум партнерства», – завершив ректор.


Пoчecний дoктop Ocтрoзької академії, директор Центру Східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцкі визнав, що Волинь і Луцьк були важливими, а може найважливішими місцями для Генрика Юзевського.


Гість розповів про співпрацю відомого поляка з українським письменником, ад’ютантом генерала Василя Тютюнника – Євгеном Маланюком, які обидва думали про тісну співпрацю України та Республіки Польща. Нехай вони будуть прикладами для нас, сучасників.


Свою вдячність за прийом польської делегації та організацію наукового форуму висловив Генеральний консул Республіки Польща в Луцьку Вєслав Мазур.


Потому розпочалося пленарне засідання на якому доповідав професор кафедри нової та новітньої історії України СНУ імені Лесі Українки Микола Кучерепа «Прометеїзм “волинського експерименту” воєводи Генрика Юзевського», гості з Варшави, зокрема Влодзімєж Менджецкі розповів про Генрика Юзевського і різні виміри реалізму в політиці; Павел Лібера ознайомив присутніх зі зв’язками Генрика Юзевського з прометеїстським рухом; Павел Коваль розповів про прометеїзм після прометеїзму та як визначити доктрину східної політики ІІІ Речі Посполитої.


Цього ж дня презентували книгу ««Генрик Юзевський. Замість щоденника» і відбулося відкриття виставки «Життя і діяльність Генрика Юзевського». 


Відео: Олександра ПІЛЮКА

Telegram Channel