Курси НБУ $ 39.60 € 42.44

ЗИМА БУДЕ ТЕПЛОЮ

Такою вона прогнозується за самодіяльним народним прогностиком

Такою вона прогнозується за самодіяльним народним прогностиком
Якщо говорити про рік, що минає, за методом спостережень погоди 26 грудня — 6 січня, він справдився відсотків на 75—80. Особливо — перші чотири місяці року, в основному — літо, вересень і грудень також були такими, як і прогнозувалося. Головний “прокол” — не було різкого похолодання й снігу в першій декаді листопада і взагалі цей останній осінній місяць випав теплішим, ніж передбачалося. Але, може, то й на краще, якщо пригадати події помаранчевої революції.
На порозі рік, який кажуть, що він “завжди буває ліпшим, ніж високосний”. Чи так це — побачимо. Нагадаємо, що за цим методом самодіяльного прогнозування воно може підтверджуватися в радіусі 120-и, максимум 150-и кілометрів від місця спостереження, тобто від Луцька.
Січень
На підставі всіх сукупних факторів спостереження за погодою 26 грудня можна зробити такі висновки: в цілому січень обіцяє бути не зимовим, лише з окремими проявами “зимовості”, не надто відчутними похолоданнями.
Якщо вірити проектуванню цього дня на перший місяць нового року, то значного похолодання, настання справжньої зими, яким лякають синоптики, 1 січня не повинно бути. В суботу можливі хіба незначні приморозки. Вони мають послабшати вже наступного дня, а то й зовсім не проявитися. Зниження ж температури з можливим сніжком буде хіба що 7—9 (чи 8—10) січня. Після цього — знову плюсова температура, з піком у середині січня. Спроба нового похолодання передбачається на межі першої і другої декад (19—21 січня), далі погода близько нуля, вітри, приморозки наприкінці місяця.
Лютий
Другий зимовий місяць десь із числа 2—3 має принести завірюхи, далі дощ з мокрим снігом, що повинен перейти в дощ. Після цього відчутне підвищення температури. Нова порція дощів, можливо, мокрого снігу — приблизно 11—12 лютого. У наступні дні — прохолодна сирувата погода, але без морозів. Зблиск сонця десь так 16—18 лютого. І майже відразу після цього короткочасна спроба повернення зими 20—22 лютого. Кінцівка останнього зимового місяця очікується з рвучкими вітрами, але переважно без опадів.
Березень
Перша декада першого весняного місяця очікується доволі теплою і погожою. Похолодання має настати наприкінці першої чи початку другої декади (числа 10—12), можливо, й зі снігом. Після цієї хвилі погода повертатиметься до суто весняної, але швидше похмурої, з дрібними дощами. Справжня весна до нас прийде десь так між 20 і 24 березня, але потім погода знову зіпсується.
Володимир ЛИС.
Telegram Channel