Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
500 років тому народився легендарний засновник Січі Дмитро Вишневецький

kozaku.in.ua

500 років тому народився легендарний засновник Січі Дмитро Вишневецький

Козак навіки закарбувався в історії нашого народу завдяки пісні

8 листопада 1517 року народився козацький ватажок Дмитро Вишневецький. Походив з Вишнівця, що на Волині (тепер Збаразький район Тернопільської області). Про це нагадує Gazeta.UA.

Усією душею переймаючись справою захисту українських земель від ворожих набігів, Вишневецький вирішує опанувати степом. За дніпровськими порогами на острові Хортиця створив військову базу. Щоб наносити превентивні удари по Криму та турецьких фортецях у Північному Причорномор'ї, зорганізував навколо цієї воєнної бази українських козаків.

Черкаський городок стає осередком козачого життя на Дону.

1560 року князь Вишневецький на чолі 5 тис. козаків вирушив у похід проти Кримського ханства. Козаче військо підійшло до устя Дону та обложило турецьку фортецю Азов. Здобути могутню фортецю штурмом Вишневецький не зміг. Тоді він вирішив переграти турків тактично. Навіки перекрив їм шлях через Дон. За 70 км від Азова вверх по Дону князь Дмитро заснував козацьке містечко – Черкаський городок. Таким чином заклав підвалини організованого життя козаків на Дону.

Відтоді Черкаський городок стає осередком козачого життя на Дону. А згодом, під іменем Черкаська, столицею всього війська Донського. Нині це станиця Старочеркаська, що в Аксайському районі Ростовської області.

Залишивши козацьку сторожу на Дону, Дмитро Вишневецький з рештою війська пішов на Кубань. А після звитяжних перемог повернувся до Москви.

На московській службі Дмитро Вишневецький перебував недовго. Його успіхи в боротьбі з татарами, зростання авторитету серед козаків і незалежний характер українського шляхтича, занепокоїли московського царя. Проти Вишневецького розпочалися утиски з боку державних чиновників. Тому 1561 року він повертається в Україну до Черкас.

Після повернення з Росії Дмитро Вишневецький важко захворів і навіть думав, що його отруїли в Москві. Згодом одужав і знову завзято взявся за справу відродження запорізького козацтва. 1563 року до Вишневецького звернулися молдавські бояри. Вони обрали його господарем Молдавії та просили допомоги від у боротьбі з турецьким ставлеником. Байда-Вишневецький відправився у Молдавію. Але зазнав поразки, був взятий у полон і потрапив до рук турецького султана. Після жорстоких тортур його стратили у Стамбулі.

Telegram Channel