Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

ПОЛІССЯ БАГАТЕ НА ТАЛАНТИ

УКамінь-Каширському районі вже стало доброю традицією, що керівники постійно дбають про розвиток культури...

УКамінь-Каширському районі вже стало доброю традицією, що керівники постійно дбають про розвиток культури.
Й сьогодні в районі добрим словом згадують, особливо культпрацівники, колишнього його керівника Ростислава Кухтея як і завідуючу відділом культури Євгенію Смолярчук, котрі багато зробили для підтримки народних талантів, створення творчих колективів. Добру справу продовжують у Камені-Каширському нинішні керівники району — заступник голови держадміністрації Іван Шевчук, голова районної ради Роман Чечотка, начальник відділу культури Галина Цюрик. Тож, як і в минулі роки, з конкурсів, фестивалів привозять у Камінь-Каширський творчі колективи відзнаки.
Камінь-каширцям “везло” на талановитих керівників творчих колективів. От хоч би й заслужений працівник культури Тетяна Смолярчук. Тетяна Дмитрівна — директор однієї з кращих в області дитячої школи мистецтв, художній керівник і диригент хору ветеранів війни і праці, нещодавно очолила капелу бандуристів, з 2002 року керує аматорським народним оркестром народних інструментів “Тоніка”. До недавнього часу була на чолі академічної народної хорової капели “Колорит”.
Оркестром народних інструментів у свій час керувала Світлана Швед. При ній колектив здобув звання народного. Згодом оркестр пережив творчу кризу, лишився без керівника. Тетяна Смолярчук, по суті, створювала його заново. Відколи очолила оркестр, разом з колегами “освоїла” 45 творів. До кожного розписала ті чи інші партії, відповідно до інструментів, здійснила необхідні обробки, творчо працюючи з кожним музикантом і солістами — досвідченими Федором Пащуком, Валентином Козіком і юними — Надійкою Решетовською та Таїсою Пащук. Важко уявити оркестр без баяніста, віртуозного соліста-музиканта, її сина Дмитра Смолярчука.
Оригінальний, багатий цікавий репертуар оркестру. Це пісні волинян В.Герасимчука і В. Гея, славетних П.Майбороди, О.Білаша, І.Поклада, Є.Доги, К.М’яскова, А.Новікова на слова Д.Павличка, М.Ткача, Ю.Рибчинського, Я.Шведова та інші.
А ще, звичайно, українські народні пісні, класичні і сучасні мелодії. Взагалі ж оркестру і його керівнику повезло на солістів. Мати такого чудового тенора як Федір Пащук — це дарунок долі. Він, як і соліст-вокаліст Валентин Козік, співають без будь-яких фонограм, радують чистотою “живого” співу. До того ж в репертуарі воістину золотого тенора Федора Пащука є народні неаполітанські пісні, які він виконує мовою оригіналу і то так, що йому по-доброму можуть позаздити імениті співаки.
Можна сказати одне — Тетяні Смолярчук поталанило на таких, як вона сама, одержимих, обдарованих музикантів і солістів, а їм, у свою чергу, “повезло”, що мають такого неординарного, талановитого керівника.
Анастасія ФІЛАТЕНКО.
Фото Володимира ЛУК’ЯНЧУКА.
Telegram Channel