Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

ХВИЛІ-ВБИВЦІ

Через найпотужніший за останні 40 років землетрус і викликане ним 10-метрове цунамі 26 грудня загинуло понад 150 тисяч людей...

За останніми даними, через найпотужніший за останні 40 років землетрус і викликане ним 10-метрове цунамі 26 грудня в країнах Південно-Східної Азії й Африки загинуло понад 150 тисяч людей. Мільйони людей залишились без даху над головою.
Як повідомив голова прес-служби Міністерства закордонних справ України Маркіян Лубківський, станом на 10 січня доля 14 громадян України, більшість з яких перебували в Таїланді, який зазнав одних з найжахливіших руйнувань, залишається невідомою. Але поки що не отримано ніяких офіційних повідомлень щодо їхньої загибелі або ідентифікації.
Стало відомо, що в районі стихійного лиха – на Мальдівських островах – проводив свою відпустку воротар київського “Динамо” та збірної України Олександр Шовковський. Лише за щасливим збігом обставин, напередодні смертоносного землетрусу і цунамі, відомий український воротар залишив курорт і вилетів в Об’єднані Арабські Емірати. “Вранці 25 грудня я літаком перебрався в Дубаї, де почув жахливу новину – майже половину столиці Мальдівських островів міста Мале було затоплено, а наш готель на 70 відсотків зруйновано”, – сказав Шовковський. До речі, найбільше загинуло іноземних туристів у Таїланді, які відпочивали на тайському курорті Пхукет, що став знаменитим завдяки зйомкам тут фільму “Пляж” з Леонардо ді Капріо в головній ролі.
5 НАЙСИЛЬНІШИХ ЗЕМЛЕТРУСІВ
ОСТАННЬОГО СТОЛІТТЯ:

КАМЧАТКА, 4 листопада 1952 року:

9 балів за шкалою Ріхтера. Викликане підземними поштовхами цунамі завдало серйозних руйнувань узбережжю Камчатки, Курильських островів та інших територій Далекого Сходу. Доволі сильні хвилі досягнули також Гавайських островів.

АЛТАЙ, 9 березня 1957 року:
9,1 бала за шкалою Ріхтера. Наслідки поштовхів були відчутні на острові Коса Андріанова, де було пошкоджено будівлі, зруйновано два мости, утворились тріщини на дорогах. Але ще більші руйнації викликало утворене землетрусом цунамі, яке досягло Гавайських островів, берегів Каліфорнії, Чилі та Японії.

ЧИЛІ, 22 травня 1960 року:
9,5 бала за шкалою Ріхтера. Найсильніше із зареєстрованих сейсмічних коливань не стало, на щастя, найсмертоноснішим: в результаті землетрусу на півдні Чилі загинуло 2 тисячі людей, ще 3 тисячі було поранено. Мільйони людей залишились без даху над головою. Землетрус викликав цунамі, яке досягло берегів Гавайських островів (загинула 61 людина) і Японії (138 людей).

АЛЯСКА, 28 березня 1964 року:
9,2 бала за шкалою Ріхтера. В результаті землетрусу, зареєстрованого в затоці Принц Вільям Саунд, загинуло 15 людей. Більш смертоноснішим було викликане ним цунамі: його жертвами стали 110 людей, а наслідки цієї стихії можна було спостерігати навіть на Кубі і в Пуерто-Ріко. Висота найвищої з хвиль сягнула 67 метрів.

СУМАТРА, 26 грудня 2004 року:
9 балів за шкалою Ріхтера. У дев’яти країнах Південно-Східної Азії загинуло понад 150 тисяч людей, майже усі вони стали жертвами цунамі. Найжахливіше за останні 105 років.
Юрій ЖУК.
Telegram Channel