Курси НБУ $ 39.30 € 42.31

ЧИ ЗДАТНИЙ НОВОВОЛИНСЬК СЕБЕ УТРИМУВАТИ?

Таке запитання поставив на позачерговій дев’ятнадцятій сесії міської ради депутат директор ЗСШ № 5 Василь Гордійчук. І виникло воно тому, що при обговоренні головного питання порядку денного — затвердження бюджету міста на 2005 рік — звучали не зовсім втішні факти.

Таке запитання поставив на позачерговій дев’ятнадцятій сесії міської ради депутат директор ЗСШ № 5 Василь Гордійчук. І виникло воно тому, що при обговоренні головного питання порядку денного — затвердження бюджету міста на 2005 рік — звучали не зовсім втішні факти.
Незважаючи на те, що загальний фонд міського бюджету на наступний рік збільшений на 3,4 мільйона гривень проти планових показників з врахуванням змін 2004 року, однак він не забезпечує повного виконання делегованих і власних повноважень місцевого самоврядування.
У зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму зростає середній розмір допомог по вагітності і пологах, допомоги на дітей одиноким матерям і матерям при народженні дитини і догляду за нею до трьох років. Як і в попередні роки, левова частка витрат припадає на освіту і медицину. Можуть порадіти педагоги, бо нарешті по-належному оцінено їхню працю — у бюджеті в повному обсязі враховані кошти на проведення виплат за вислугу років, надання щорічної грошової винагороди за сумлінну працю та інші виплати, умови для яких визначені положенням відповідної статті Закону України «Про освіту». Приємно відзначити, що в бюджеті міста шахтарів передбачена сума на придбання устаткування для гемодіалізу, що зніме багато проблем хворих людей, яким доводилося їздити до Луцька. Невдоволення з приводу невідповідності пропорцій між містом і селищем, особливо у плані виділення коштів на благоустрій, висловив депутат з Жовтневого Віталій Юзефович. Роз’яснення з цього приводу дав міський голова Віктор Сапожніков.
Що ж стосується винесеного у заголовок питання, то з виступу депутатів і представника Нововолинської об’єднаної податкової інспекції стало відомо: місто Нововолинськ зараз заробляє чимало, воно спроможне себе утримати і навіть більше того — достатньо розвиватись. За минулий рік у місті зібрано близько 34 мільйонів гривень податків. Це майже стільки, скільки становить бюджет Нововолинська. А якщо порахувати ще ті відрахунки, які залишаються після розмитнення при перетині кордону, виходить значно більша сума.
Із особливостей депутатського засідання можна назвати те, що було схвалене рішення про введення у склад виконкому міської ради начальника міського виборчого штабу Віктора Ющенка Андрія Хільчука та голову міської організації коаліції «Сила народу» Федора Свідерського. Це стало відповідним реагуванням депутатського корпусу на звернення громадських організацій міста, в якому вони просили, враховуючи останні політичні події в державі і Нововолинську, оновити склад виконкому.
Алла ЛІСОВА.
Telegram Channel