Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Лучан запрошують на дискусію із французькою журналісткою

Ці листи спонукали журналістку Стефані Труяр дослідити долю їх автора.

Волинь-нова

Лучан запрошують на дискусію із французькою журналісткою

Зустріч із співробітницею телеканалу France 24 Стефані Труяр організовують Книгарня «Є» та Альянс Франсез в Україні

Під час лекції-дискусію буде презентовано репортаж журналістки «Якщо я колись повернусь. Віднайдені листи Луїзи Піковські».

До зйомок цього сюжету Стефані Труяр спонукали віднайдені у 2010 році під час переїзду парижського ліцею ім. Жана де Лафонтена старі листи та фотографіії. Вони належали колишній учениці ліцею – Луїзі Піковські. Кілька місяців поспіль юна ліцеїстка українського походження (її батько був родом з Миколаєва) листувалася зі своєю вчителькою мови та літератури. Останній лист був датований 22 січня 1944 – днем, коли її заарештували разом з родиною. Після ув’язнення у концтаборі в Дрансі батько, матір та четверо дітей були депортовані до Аушвіца. Звідти вони вже не повернулися.

Праця журналістки повертає, нарешті, слово Луїзі – надзвичайно обдарованій учениці, яка так і не змогла прожити яскраве життя, до якого її готувала доля.

Дізнавшись про цю знахідку, журналістка каналу «France 24» Стефані Труяр взялася допомогти викладачці навчального закладу Халіді Хатчі відтворити життєвий шлях дівчинки. За документами Луїзи вони знайшли свідків, віддалених родичів та колишніх учнів ліцею. Так з’явився документальний веб-сайт, який розповідає про їхню працю з відновлення історичної пам’яті і повертає, нарешті, слово Луїзі – надзвичайно обдарованій учениці, яка так і не змогла прожити яскраве життя, до якого її готувала доля.

Саме цю роботу з відтворення колективної пам’яті за допомогою листування між єврейською дівчинкою та її вчителькою і має представити Стефані Труяр під час лекцій-дискусій, які відбудуться у закладах мережі Книгарень «Є» у восьми містах України з 17 до 25 листопада. У Луцьку захід відбудеться у понеділок 20 листопада. Початок – о 18.00 в приміщенні книгарні.

Telegram Channel