Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На дорогах Горохівщини порядкуватиме нова служба

То хто ж тепер розчищатиме від заметів?

Фото із сайту www.vsim.ua.

Волинь-нова

На дорогах Горохівщини порядкуватиме нова служба

Щоб почути з цього приводу думки, міркування, поради сільських, селищних і міських голів, керівники району скликали робочу нараду

На Горохівщині – пілотний проект:  із ініціативи голови районної ради Тараса Щерблюка, заступника голови районної ради Віталія Клемби ТзОВ «Еталон» послугує основою для створення комунального підприємства, яке порядкуватиме на дорогах загального користування місцевого значення. Щоб почути з цього приводу думки, міркування, поради сільських, селищних і міських голів, керівники району скликали робочу нараду.

У 2018 році  дорогами загального користування  місцевого значення розпоряджатиметься не Служба автомобільних доріг у Волинській області, а Волинська облдержадміністрація.

 До цього часу ремонти асфальтного покриття, обкошування узбіч, гортання снігу тощо були обов’язками працівників філії ДП «Волинський автодор» «Горохівський автодор». Наскільки добре чи ні йому вдавалося виконувати свої функції, про це казати людям. Однак керівники сільськогосподарських підприємств району, фермери та інші благодійники повсякчас приймали людяні рішення не залишати серед снігового бездоріжжя села, в яких господарюють, тому скеровували свою техніку розчищати замети  навіть на віддалених манівцях. Мовляв, борони, Боже від пожежі чи потреби в лікарях із райцентру, але зазвичай біда приходить без попередження.

Хтозна,  чи буде так надалі, та вже достеменно відомо, що у 2018 році  дорогами загального користування  місцевого значення розпоряджатиметься не Служба автомобільних доріг у Волинській області, а Волинська облдержадміністрація. Крім того, ОДА буде скеровувати субвенції, що їх держава виділить на дороги місцевого значення. При цьому «автодорівська» структура залишається недоторканною, отож цілком можливо, що теж схоче виграти тендер на обслуговування доріг. Із нею покликане конкурувати створене на базі ТзОВ «Еталон» комунальне підприємство.

Почин горохівчан бачиться вдалим і тому, що КП буде контрольованим усіма  і  підзвітним усім, з ким співпрацюватиме на договірній основі. Важливо, що платитиме податки в районний бюджет (у подальшому – у бюджети об’єднаних територіальних громад). Окрім субвенцій із області КП співфінансуватиметься за рахунок коштів обласного бюджету і бюджетів сільських, селищних і міських рад (чи об’єднаних територіальних громад). Із меценатами, які матимуть бажання і надалі робити доброчинство, розчищаючи дороги від снігу, а узбіччя – від бур’янів, будуть укладатися договори, які передбачатимуть компенсацію витрат.  Крім того, пілотний проект гарантує і немалі кошти, за які планують купити потрібні агрегати. Як мовиться, хто перший устав, той чоботи взяв, а  передбачливу ініціативу очільників Горохівщини Тараса Щерблюка і Віталія Клемби підтримав голова облдержадміністрації Володимир Гунчик. 

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.

Telegram Channel