Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

НЕВИКОНАННЯ РІШЕННЯ СУДУ — ЗЛОЧИН

У Камені-Каширському міська рада вже третій рік не виконує рішення місцевого суду, тобто не прокладає вздовж дороги водопровідну канаву...

Наш читач Олексій Літвінчук з Каменя-Каширського в листі до редакції розповідає, що міська рада вже третій рік не виконує рішення місцевого суду, тобто не прокладає вздовж дороги водопровідну канаву й не розчищує меліоративну канаву. Через те затоплюється земельна ділянка Літвінчука. “Яким чином можна вплинути на те, щоб рішення суду було виконане?” — запитує автор листа до редакції.
Виконання судових рішень в Україні здійснюється спеціальним органом — Державною виконавчою службою. В кожному районі створений відділ Державної виконавчої служби, а її посадові особи — державні виконавці — наділені особливими повноваженнями для того, щоб кожне судове рішення, винесене судом іменем України, обов’язково було виконане.
Згідно з ст. 24 Закону України “Про виконавче провадження” від 21 квітня 1999 року № 606-ХІV, державний виконавець, отримавши виконавчий лист, відкриває виконавче провадження і надає добровільний строк для виконання рішення суду, який не може перевищувати семи днів. Загальний же строк виконання рішення суду з дня винесення постанови про відкриття виконавчого провадження по виконанню рішення немайнового характеру за умови, якщо не відбувалося переривання строку давності пред’явлення виконавчого документа до виконання, зупинення виконавчого провадження тощо, — два місяці.
Однак у процесі примусового виконання рішення державний виконавець за заявою стягувача має право накласти арешт на майно боржника та заборону його відчуження з метою забезпечення виконання. Якщо ж виконавча служба проявляє поблажливість до міської ради, то заподіяні збитки слід стягувати з виконавчої служби, адже цей орган для того і створений, щоб виконувати рішення суду. Чинним законодавством передбачено як адміністративну, так і кримінальну відповідальність за невиконання рішення суду і вимог державного виконавця, тому посадові особи Камінь-Каширської міської ради, зокрема і її голова, мусять знати, що, не виконуючи рішення суду, вони скоюють злочин.
Для вирішення питання про притягнення до кримінальної відповідальності за невиконання рішення суду слід звертатись з офіційною заявою про скоєння злочину до прокурора, який протягом 10-ти днів зобов’язаний її перевірити, порушити кримінальну справу або відмовити у її порушенні, якщо складу злочину немає. За будь-яких обставин те, що ось уже третій рік Камінь-Каширська міська рада не виконує рішення суду, не робить честі ні міському голові, ні відділу Державної виконавчої служби.

ХТО МАЄ ПРАВО НА ПОДАТКОВИЙ КРЕДИТ
“Я із задоволенням читаю “Правову школу адвоката Сергія Сафулька”, в якій доступно подано відповіді на запитання читачів. Прошу роз’яснити, які пільги на прибутковий податок для тих, хто вчиться на платній формі у вузах? Які й куди потрібно подавати документи?” — пише в листі до редакції студентка-заочниця ВДУ Олена Абрамчук з с.Пісочне Ковельського району.

Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється Законом України “Про податок з доходів фізичних осіб” від 22 травня 2003 року № 889-ІV, яким передбачено відшкодування податку з доходів фізичних осіб з витрачених сум, визначених законодавством, у формі податкового кредиту за наслідками звітного фінансового року.
Переліком витрат передбачено право платника податку — фізичної особи на включення до податкового кредиту суми коштів, сплачених ним на користь закладів освіти для компенсації вартості середньої професійної або вищої форми навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення, але не більше суми прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень, у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.
Підставою для нарахування податкового кредиту із зазначенням конкретних сум є відображення платником податку фактично понесених власних витрат у річній податковій декларації. Таке відображення повинно бути документально підтверджене фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, товарною накладною, іншими розрахунковими документами або договором, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та визначають суму таких витрат. Отже, для того, щоб сума податку на доходи фізичних осіб (прибутковий податок) з вартості оплаченого за навчання була відшкодована, при поданні річної декларації про майновий стан і доходи (податкової декларації) платника податку — фізичної особи, яка подається до податкового органу, необхідно додати документи, що стверджують факт оплати за навчання в закладі освіти.
Ще одне запитання цікавить Олену Абрамчук: чи належатиме їй надбавка до зарплати, коли вона отримає диплом бакалавра?
Діючим законодавством України не передбачено надбавок до зарплати у випадку отримання кваліфікації за наслідками навчання в навчальному закладі. Винятком можуть бути положення та правила, передбачені галузевими чи колективними угодами, укладеними за місцем роботи такої особи.
Telegram Channel