Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Дивовижний винахід 12-річної дівчинки

cnn.com

Дивовижний винахід 12-річної дівчинки

Американська школярка Гітанджалі Рао вигадала прилад, який визначає наявність свинцю у питній воді

Зазвичай свинець потрапляє у водопровід в результаті корозії старих труб, які виготовляли ще до того, як цей метал був визнаний токсичним. . Особливо він небезпечний для дитячого організму, оскільки може викликати проблеми з розвитком. Придумати прилад, який визначає наявність свинцю у воді, 11-річну Гітанджалі Рао спонукала водяна криза у Флінті, штат Мічиган. Лабораторні тести, проведені в 2015 році, показали, що концентрація свинцю у водопроводі становить 397 частин на мільярд, що в 26 разів перевищує допустиму норму. Про це розповідає Вокруг Света.

За перемогу в конкурсі Гітанджалі Рао отримала премію 25 000 доларів 

Оскільки свинець ніяк не впливає на смак, запах і зовнішній вигляд води, єдиний спосіб виявити його – провести тест. В даний час є два основних способи зробити це: домашні тест-смужки і лабораторні тести. Смужки зазвичай коштують від 15 до 30 доларів, але не гарантують 100%-ї точності. А аналіз води в лабораторії обійдеться в 20-100 доларів.

Рао вважає, що пристрій, який дівчинка назвала Tethys, може стати доступною альтернативою: «Прототип коштує трохи більше 20 доларів, але всі матеріали виготовлені за індивідуальним замовленням. Я думаю, що при масовому виробництві вартість приладу буде значно нижче». Результати тесту через спеціальний додаток можна отримати на свій мобільний телефон.

За перемогу в конкурсі Гітанджалі Рао отримала премію 25 000 доларів. Всього було 10 фіналістів у віці від 11 до 14 років. Серед їхніх винаходів – біоматеріал для усунення нафтових розливів, альтернативні джерела енергії, можливі ліки для лікування синдрому Альцгеймера та інші медичні винаходи.

Telegram Channel