Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Боратинська ОТГ має сплатити державному бюджету майже 25 мільйонів гривень?

Волинь-нова

Боратинська ОТГ має сплатити державному бюджету майже 25 мільйонів гривень?

Відповідно до Закону про Державний бюджет України на 2018 рік всі ОТГ, в яких відбулись вибори, в наступному році будуть мати прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом

Принаймні так на своїй сторінці у «Фейсбуці» стверджує фінансист Віктор Столярчук. Які суми базової, освітньої та медичної субвенції отримають громади області можна буде дізнатись з додатку 6 до Закону, після його опублікування. «Слід зазначити що з міст Луцька, Володимира - Волинського, Луцького району, Смолигівської, Дубівської, Литовезької, Поромівської, Зарічненської, Жидичинської, Боратинської, відповідно до проекту Закону, до державного бюджету має спрямовуватись реверсна дотація. Реверсна дотація - це кошти, які місцеві бюджети передають до державного бюджету для горизонтального вирівнювання податкоспроможності територій. Інакшими словами, держава встановлює певний норматив щодо податку на доходи фізичних осіб та податку на прибуток підприємств (для місцевого самоврядування більш вагоме значення має ПДФО)», - написав автор.

А з міста Луцька сума реверсної дотації складає 35,8 мільйона гривень.

За словами Віктора Смолярчука, за цим нормативом, якщо те чи інше місто чи ОТГ з розрахунку на 1 мешканця заробляє більше від цих доходів, тоді держава частину цієї дотації забирає собі. «З Боратинської ОТГ до держбюджету відповідно до проекту (бо яка кінцева версія бюджету невідомо) має бути стягнуто 24,7 мільйонів гривень. Це майже стільки, як стабілізаціна дотація всьому Ківерцівському району (за виключенням Жидичина і Цумані). А з міста Луцька сума реверсної дотації складає 35,8 млн.гривень. І хтось тепер ще буде говорити, що Прилуцькому та іншим селам невигідно об’єднуватись з Луцьком, бо місто не буде виділяти на їх розвиток кошти через нестачу фінансів?.... Найменш фінансово спроможною громадою з цих цифр виглядає Сереховичівська громада, а в Смідинської ситуація не плачевна», - написав фінансист.

Telegram Channel