Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Волинські школярі стають патріотами після експедицій Україною (Фото)

Волинь-нова

Волинські школярі стають патріотами після експедицій Україною (Фото)

Важливі етапи історії легко засвоювати на прикладах історичних локацій

«Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців». Кожен прожитий нами день відходить у минуле і стає історією. І наш обов’язок – зберегти і передати нащадкам те, що здобуте важкою працею, численними жертвами.

Часто буває, що захоплюємось воєнним мистецтвом римських легіонерів, але не маємо уявлення про ратну майстерність запорожців. Знаємо про подвиги Ганнібала і не знаємо про звитягу Самійла Кішки, Петра Сагайдачного чи Івана Сірка. Захоплюємося мужністю спартанців біля Фермопілів і мало знаємо про подвиг січових стрільців на горі Маківці…

Ми недарма обрали цей район, адже тут кожен населений пункт – історична пам’ятка: збереглися матеріальні та духовні свідчення про давні події від часів міжусобних воєн синів князя Святослава (Київська Русь) до подій Революції Гідності (сучасність). 

Сучасна школа вимагає застосування вчителями нових педагогічних підходів до навчання, упровадження інформаційних та комунікаційних технологій, які модернізують  процес, підвищують його ефективність, мотивацію учнів. Один із таких - експедиція.

Отож група туристів Заболотцівської ЗОШ І-ІІІст. провела експедицію з історичного краєзнавства у районі Сколівських Бескидів, метою якої було вивчення важливих етапів історії України на прикладах історичних локацій. Ми недарма обрали цей район, адже тут кожен населений пункт – історична пам’ятка: збереглися матеріальні та духовні свідчення про давні події від часів міжусобних воєн синів князя Святослава (Київська Русь) до подій Революції Гідності (сучасність).

Експедиція тривала 7 днів, діти подолали 93 кілометри. Відвідали скельний монастир у селі Розгірче, вшанували пам'ять українських січових стрільців на горах Ключ та Маківка, поклали квіти біля пам’ятного знака воїнам УПА на горі Лопата, дізналися про один з найбільших осередків пропаганди УПА – криївку на горі Кичера, що біля Корчина, послухали легенди про українського Робіна Гуда – славного опришка Олексу Довбуша, оглянули краєвиди легендарної Тухлі, пили воду з Франкової криниці, схилили голови перед меморіальною дошкою Олегу Ушневичу – герою «Небесної Сотні», відчули велич і красу Карпат на горі Парашка, спілкувалися з цікавими та мудрими людьми. Дана експедиція виховує в учнів військово-патріотичні почуття, адже на прикладі мужніх тухольців, січових стрільців, воїнів УПА діти вчаться обороняти свою рідну землю, що є надзвичайно актуальним на даний час.

Крім того, похід загартовує фізично, дає туристам можливість оволодіти навичками з техніки пішохідного туризму, підвищити спортивну майстерність. А матеріали, зібрані під час експедиції, ми вже використовуємо у навчально-виховному процесі.

Іван РОМАНЮК

Telegram Channel