Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Частина лісів Старовижівщини піде під сокиру

Волинь-нова

Частина лісів Старовижівщини піде під сокиру

У районі проводитимуть санітарні рубки через поширення короїда

Днями відбулася виїзна нарада на базі Буцинського лісництва, на якій розглянули питання щодо збереження, примноження, охорони та порядку використання лісових ресурсів на території району, йдеться на сайті Старовижівської РДА.

Як зазначила директор спеціалізованого лісогосподарського підприємства «Херсонлізозахист» Тетяна Касіч, проблема ураження лісів короїдом в Україні стала дуже гострою близько 5 років тому і залишається невирішеною дотепер. Вона набуває характеру надзвичайної ситуації, адже ураженню підлягають рослини усіх вікових груп, поширення шкідника практично не можливо контролювати, не існує інших дієвих методів боротьби з шкідником крім вирубок. Недоцільно використовувати хімічні засоби боротьби з короїдом, тому що вони дуже токсичні для людини та лісової фауни. Адже в лісах ростуть ягоди, гриби, живуть звірі, випасають худобу.

Є певне несприйняття серед населення та серед представників місцевої влади щодо необхідності здійснення санітарно-оздоровчих заходів у лісах Старовижівщини. Тому лісівникам потрібно проводити системну роботу з метою обґрунтування своїх дій.

Короїдні пошкодження лісів спостерігаються не лише на Волині. Аналогічні ареали хвороби виявлені у Житомирській, Київській, Рівненській областях, а також в Польщі та Білорусі.

Важливо, що уражені дерева помітно не відразу, адже шкідник діє з верхівок. Довжина шкідника близько 1,5 міліметра. На дереві їх може перебувати до 180 тисяч особин. Поступова зміна кольору крони, всихання, а потім і внутрішнє стовбурове пошкодження призводять до загибелі дерева. Короїди ведуть прихований спосіб життя, до того ж, спрогнозувати радіус та вектор їхньої дії фахівці не можуть.

Згідно з аналізами метеорологічних служб, масові поширення шкідників пов’язані зі зміною кліматичних умов. Прикметно, що 10 років тому шкідники не витримували низьких температур і гинули. Нині ж, у них є імунітет і при кількагодинному перебуванні у теплому середовищі вони здатні відновлювати свою життєдіяльність.

Згідно діючого законодавства процес санітарних рубок має відбуватись за погодженням з місцевими органами влади. За словами директора державного підприємства «Старовижівське лісове господарство» Анатолія Ярмолюка, є певне несприйняття серед населення та серед представників місцевої влади щодо необхідності здійснення санітарно-оздоровчих заходів у лісах Старовижівщини. Тому лісівникам потрібно проводити системну роботу з метою обґрунтування своїх дій.

Учасники семінару-наради оглянули лісові ділянки з значним ступенем ураження. Змогли наочно переконатися в маштабах проблеми всихаючої через шкідників сосни.

Telegram Channel